Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Třebíč zrušila zakázku na opravu zimního stadionu, vyšla by moc draho. Projekt o několik let odloží

Třebíč zrušila veřejnou zakázku na modernizaci zimního stadionu. Obdržené nabídky podle starosty Pavla Pacala (Pro Třebíč) výrazně převyšovaly odhadované náklady, které byly přes 500 milionů korun. Město chce projekt přehodnotit a zahájit rekonstrukci do tří let.

„Vysoutěžená cena, která vzešla z dvoukolové soutěže, je včetně inflační doložky vyšší o více než 100 milionů korun, než byla předpokládaná částka. Město předpokládalo částku ve výši 530 milionů korun," řekl Pavel Pacal.

Nejnižší cena bez inflační doložky byla podle něho asi 580 milionů korun, nejvyšší byla takřka 800 milionů korun. O zakázku podle dřívějšího starostova vyjádření usilovalo šest firem, po předložení nabídek se ve druhém kole o vítězi rozhodovalo formou akce.

Zahajovat stavbu nyní podle Pacala není možné, protože by si město muselo vzít úvěr, jehož úroky teď nejsou výhodné. Město má zatím dohodnutou podporu od Kraje Vysočina, který na stavbu přislíbil 59,5 milionu korun. „Nechceme se pouštět do aktivity, která je sice potřebná, ale v této nejisté době velmi drahá, a mohla by omezit některé ostatní investice," řekl Pacal. Stadion lze podle díky průběžným opravám v příštích letech provozovat, modernizace byla připravovaná kvůli zlepšení podmínek v zázemí hráčů i zvýšení úrovně ploch pro veřejnost.

Zimní stadion v Třebíči se začal stavět v roce 1956, dokončený byl v roce 1959. O 12 let později prodělal první větší rekonstrukci a v roce 1977 byl zastřešen. Střecha se ale po několika dnech zřítila. Zemřeli pod ní dva lidé. Znovu se stadion veřejnosti otevřel v roce 1980. Od roku 1998 je v majetku města.

Kritika od opozice

Třebíč vyhlásila veřejnou zakázku na úpravu zimního stadionu v srpnu. Podle opoziční zastupitelky Blanky Kutinové (Třebíč Občanům!) to bylo předvolební gesto před zářijovými komunálními volbami. Po nich zůstal ve funkci starosta i dva místostarostové. „Zakázka byla jenom tahem koalice, kdy slibovala něco, co věděla, že nemůže splnit. Zakázka byla celkově udělaná špatně, a myslím si, že to bylo udělané účelově jako předvolební tah," řekla ČTK Blanka Kutinová. Zimní stadion podle ní opravu potřebuje a bylo chybou, že se neřešila už v předchozích letech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ekosvetlo.cz

Štítky stadion, oprava, správa, stavby, sporty, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíč zrušila zakázku na opravu zimního stadionu, vyšla by moc draho. Projekt o několik let odloží | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.