Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V dukovanské elektrárně bude ve středu okolo poledne mimořádná zkouška sirén

V Jaderné elektrárně Dukovany bude tento týden ve středu mimořádná zkouška areálových sirén. Kolísavý tón bude znít 140 sekund v pravé poledne a ve 12:15. Slyšet může být i v okolí elektrárny, upozornila veřejnost společnost ČEZ prostřednictvím tiskové zprávy.

Areálové sirény mají výrazný zvuk. Uslyšet je mohou lidé v autech projíždějících blízko elektrárny nebo i v okolních obcích. „Proto o této mimořádné zkoušce, na kterou není třeba reagovat, předem informujeme obecní úřady i obyvatele regionu," uvedl ředitel elektrárny Roman Havlín.

Testování sirén vnitřního systému varování musí energetici v dukovanské elektrárně spouštět současně s pravidelnými celostátní zkouškami sirén varovného systému, které jsou obvykle každou první středu v měsíci. Elektrárna musí navíc v půlročních intervalech tyto sirény otestovat i při samostatné zkoušce.

Postupná výměna sirén 

V takzvané zóně havarijního plánování, již představuje dvacetikilometrové okolí elektrárny, provozují energetici dalších 238 sirén. Jsou centrálně pouštěné z krajských operačních a informačních středisek Hasičského záchranného sboru ČR, v případě potřeby také přímo z elektrárny. Mimořádná zkouška se jich týkat nebude. Tyto sirény se postupně vyměňují za nové, které vedle spouštění zvukového signálu umožní také sdělení důležitých informací, uvedla firma ČEZ.

Jaderná elektrárna Dukovany má čtyři výrobní bloky. Třetí blok byl odstavený 30. září kvůli pravidelné výměně části paliva za čerstvé, kontrolám a servisu zařízení. Odstávka by měla skončit v listopadu. Zbývající tři dukovanské bloky dodávají elektřinu do sítě. Od začátku letoška vyrobila dukovanská elektrárna 11,4 terawatthodiny (TWh) elektrického proudu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ekolist.cz

Štítky ČR, energie, jaderná, ČEZ, Dukovany, elektrárna, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V dukovanské elektrárně bude ve středu okolo poledne mimořádná zkouška sirén | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.