Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Říční lázně Polanka, kde se před 30 lety konaly úspěšné Hry bez hranic, získaly titul Památka roku 2021

Budova říčních lázní na koupališti Polanka v Třebíči, která je ze dřeva, se nově pyšní titulem Památka roku 2021, a to v kategorii rekonstrukce nad dva miliony korun. Ocenění převzal 21. dubna v Praze místostarosta Třebíče Pavel Janata.

Zmíněný objekt prošel náročnou šestiletou rekonstrukcí. Ta začala v roce 2016. 

Říční lázně Polanka jsou koupaliště a Kulturní památka České republiky v Třebíči na ulici Polanka. 

„Generální obnovu stavby, která je dílem meziválečného architekta Bohuslava Fuchse, město zahájilo v roce 2016. Dokončena byla v loňském roce, s celkovými náklady 12 milionů korun. Na rekonstrukci této prvorepublikové budovy přispělo Ministerstvo kultury ČR částkou 5,7 milionů korun. Rozsah záchrany této kulturní památky zahrnoval výměnu a stabilizaci základů, výměnu a repasi poškozených dřevěných konstrukcí a prvků, odstranění novodobých nátěrů a rekonstrukci původní barevné koncepce. Znovu jsme oživili funkci původních, více než 160 převlékacích kabin,“ popsal v tiskové zprávě místostarosta Třebíče Pavel Janata.

Z dobových fotografií bylo zjištěno, že hlavní římsa byla v minulosti upravena a snížena. V rámci prací na střeše došlo ke zvýšení atiky a také k navrácení původního nápisu Městské říční lázně. Říční lázně Polanka jsou koupaliště a Kulturní památka České republiky v Třebíči na ulici Polanka. 

Důležité milníky z historie říčních lázní 

Říční lázně byly rozšířením území takzvané Polanky na druhý břeh poté, co na bývalé valdštejnské louce na podklášterské straně řeky vyrostly říční lázně. Autorem projektu byl Bohuslav Fuchs. Objekt určený k rekreaci a odpočinku byl staven v letech 1933–1934. Lázně byly slavnostně otevřeny byly 27. května 1934. Jejich kapacita tehdy byla 1200 osob.

Městské říční lázně Polanka kolem roku 1938, zdroj: staratrebic.cz

Říční lázně s Polankou spojoval dřevěný most se skokanskou věží, která se vždy po sezóně sundávala. Dřevěný most byl po druhé světové válce nahrazen kovovým mostem, původně vyrobeným pro vojenskou potřebu. Koncem 70. let byl na levém břehu řeky vybudován plavecký areál s bazénem s přihřívanou vodou, ten se veřejnosti otevřel v červnu 1977. Roku 1992 se v areálu koupaliště odehrála televizní soutěž Hry bez hranic, kde zvítězilo družstvo z Třebíče, a v roce 1994 byl otevřen nový tobogán. V roce 2016 se na místě poprvé konal festival Polanka Fest. 

V roce 2016 odstartovala již zmiňovaná rozsáhlá rekonstrukce objektu. Opravu spolufinancovalo město Třebíč a Ministerstvo kultury.

Ohodnoť článek

Foto Město Třebíč, Stará Třebíč | Zdroj Město Třebíč, wikipedia

Štítky říční, lázně, ocenění, památka, Třebíč, Polanka nad Odrou, rekonstrukce, koupaliště, Hry bez hranic, Pavel Janata, Praha, Bohuslav Fuchs, Česko, Ministerstvo kultury České republiky, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Říční lázně Polanka, kde se před 30 lety konaly úspěšné Hry bez hranic, získaly titul Památka roku 2021 | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.