Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Humpolec počítá v příštích letech s velkými investicemi. Nejnákladnější bude rekonstrukce čistírny

Investice Humpolce na Pelhřimovsku v příštích letech porostou. Mezi nejnákladnější záměry bude patřit rekonstrukce čistírny odpadních vod. Podle starosty Petra Machka (HumpolecGo!) bude město, jehož rozpočet pro letošní rok je s výdaji asi 590 milionů korun, potřebovat i nový úvěr. Původní stomilionový letos dočerpá. Celkově chce letos jedenáctitisícové město investovat přes 225 milionů korun.

Vedle čistírny odpadních vod bude Humpolec v následujících dvou let opravovat sportovní halu, chystá i investice do škol. „Nový úvěr bude výrazně vyšší, protože jen u čistírny odpadních vod se předpokládá výše investice 300 milionů korun, takže nás čeká úvěr v rámci 250 milionů korun. Humpolec nikdy nic podobného v historii neměl, ale je to způsobené tím, že se nám teď nashromáždily dost zásadní investice. A to ještě nemluvím o rekonstrukci Spolkového domu, se kterým počítáme až v roce 2029 nebo 2030, protože dřív si to zkrátka nebudeme moci dovolit," řekl Petr Machek.

Na podobu městského bloku se Spolkovým domem je vypsaná architektonická soutěž. Návrhy mohou architekti předkládat do 18. dubna. „Spolkový dům se dá samozřejmě delší dobu udržovat v tom stavu, v jakém je dnes, ale nikdo to asi úplně nechce. To neplatí o čistírně odpadních vod a zkapacitnění základních škol. To zkrátka udělat musíme, takže úvěr je nezbytný," řekl Machek.

Rozpočet Humpolce pro letošní rok má příjmy asi 420 milionů korun. Rozdíl mezi příjmy a výdaji bude pokrytý z úvěru a z úspor předchozích let.

Asi třetina peněz určených na letošní investice půjde na opravu Mánesovy a Hradské ulice, rekonstrukci mostu v Kletečné a také vnitrobloku Na Skalce. Na úpravu vnitrobloku už má město dodavatele, náklady budou podle místostarosty Václava Křivánka (ANO) 26,5 milionu korun. Práce začnou zřejmě v dubnu, obdobně jako v Mánesově ulici. V květnu by se měla začít opravovat i Hradská ulice. Protože v ní stojí základní škola, zůstane do konce školního roku částečně přístupná, jinak se budou opravy dělat za uzavírek.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Humpolec

Štítky investice, město, rozpočet, správa, Humpolec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Humpolec počítá v příštích letech s velkými investicemi. Nejnákladnější bude rekonstrukce čistírny | Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.