Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Pelhřimov chce zajistit energeticky úsporná opatření v městských budovách

Vedení Pelhřimova chce do dvou let zajistit energeticky úsporná opatření na pěti městských budovách. Počítá s metodou EPC, která umožňuje placení nákladů na úpravy z peněz ušetřených na provozu. Celková hodnota úpravy by podle místostarosty města Zdeňka Jaroše (TOP 09) měla být asi 68 milionů korun.

„Opravy budov by nás stejně čekaly. Městský úřad na Pražské je už z 80. let (minulého století) skoro nezateplený. Už si zaslouží nová okna, izolaci, případně fotovoltaiku," řekl Zdeněk Jaroš. Obdobné zásahy by radnice ráda viděla i na kulturním domě Máj, na domově pro seniory v Radětínské ulici a na základních školách Krásovy Domky a Komenského.

Podle Jaroše vybrala radnice jen takové stavby, u kterých je možné úsporná řešení dělat. Vyřadila proto mimo jiné historickou budovu radnice na Masarykově náměstí.

Město má v plánu vybrat dodavatele, který příští rok zpracuje projekt a v roce 2025 opatření na úsporu elektřiny a tepla provede. Z rozpočtu za to zaplatí přes 31 milionů korun. Pak bude náklady hradit z úspor na provozu, nejdéle deset let. „Deset let budeme platit stejné množství energie, tepla, tedy za stejnou cenu, kterou teď spotřebováváme, ale po deseti letech bychom měli modernizované budovy, které už budou mít spořicí efekt," řekl Jaroš. Část nákladů by podle něho mohly pokrýt dotace.

Pokud záměr radnice schválí zastupitelé, chce město dodavatele vybrat během čtyř měsíců. Asi šestnáctitisícový Pelhřimov má pro letošní rok schválený rozpočet převyšující 700 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vysocina.eu

Štítky správa, energie, stavby, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pelhřimov chce zajistit energeticky úsporná opatření v městských budovách | Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.