Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Horní Cerekev v tomto roce napojí nový vrt. Místní lidé zde mají nedostatek pitné vody

Horní Cerekev na Pelhřimovsku letos rozšíří zdroje pitné vody. S jejím nedostatkem má asi dvoutisícové město problémy dlouhodobě, řekl starosta Milan Kunst (SNK společně). Náklady na nový vrt a připojení k vodovodu budou takřka dva miliony korun, podstatnou část město uhradí z dotací.

Horní Cerekev doposud zásobovala obyvatele vodou z povrchových pramenů svedenou do vodojemu. Využívá i několik studní a vrt. „Protože ale vody máme málo, tak ještě bereme přepadovou vodu z Nové Bukové a když je nejhůř, tak bereme vodu z Pelhřimova. Takže máme dva záložní zdroje," řekla místostarostka Markéta Vaňková (SNK společně).

Díky nim podle ní nebylo nutné, aby do vodojemu v době sucha naváželi vodu hasiči, jako se to na Pelhřimovsku děje například ve Stříteži, místní části Černovic. Jejich starosta Jan Brožek už dřív řekl, že město připravuje asi pětimilionovou investici, která novým vydatným vrtem a vodovodem situaci zlepší.

Při hledání místa nového vrtu se Horní Cerekev snažila najít finančně nejvhodnější variantu. „Hledali jsme lokalitu v blízkosti stávajícího vodojemu, kde jsme potom dělali hydrogeologický průzkum, a lokalita naštěstí vyšla dobře," řekla Vaňková. Jak vydatný nový vrt bude, podle ní ještě není jasné. „Vychází se jen ze znalosti hydrogeologa, který předpokládá, že by vydatnost měla být," řekla Vaňková. Město získalo na nový zdroj dotaci asi 1,5 milionu korun ze Státního fondu životního prostředí.

Za vodné a stočné platí obyvatelé Horní Cerekve 20 korun bez DPH za metr krychlový vody.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky voda, vrt, Horní Cerekev, okres Pelhřimov, Markéta Vaňková, Pelhřimov, Státní fond životního prostředí, Černovice, Střítež, pitná voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horní Cerekev v tomto roce napojí nový vrt. Místní lidé zde mají nedostatek pitné vody | Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.