Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

V Jihlavě odborníci zmapují historické krovy. Některé by mohly být zpřístupněné pro veřejnost

V Jihlavě budou odborníci tři roky mapovat historické krovy budov. Zabývat se budou stavem konstrukcí, jejich historickou hodnotou i řemeslnými detaily. Výsledkem by mělo být také zpřístupnění dalších krovů pro veřejnost. Je to společný projekt Brány Jihlavy a Centra Telč (CET), detašovaného pracoviště Ústavu teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd ČR, které bude podle zveřejněných údajů garantovat odbornou kvalitu analýz. Peníze na něj dá Akademie věd a kraj.

O dotaci pro příspěvkovou organizaci města Brána Jihlavy rozhodla rada kraje. „Podpoříme první etapu. Ta se zaměřuje především na vytipování těch vhodných objektů a zhodnocení jejich přístupnosti a stavu," uvedl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). Doplnil, že projekt počítá například i s pořádáním seminářů pro odborníky a veřejnost.

Radní kraje na letošní část projektu dali 195 tisíc korun. Stejné částky by podle hejtmana měla Brána Jihlavy dostat i v dalších dvou letech, ale bude o ně znovu žádat. Stejnou finanční podporu slíbila dát každý rok Akademie věd ČR.

Průzkum se bude týkat krovů například v několika domech v ulici Matky Boží, na Masarykově náměstí a v domě v Benešově ulici, sdělila ČTK ředitelka Brány Jihlavy Soňa Krátká. Uvedla, že roční náklady projektu budou 390 tisíc korun. Celkem by tedy měl stát 1,17 milionu korun.

V Jihlavě se už turisté mohou podívat na dva historické krovy. Zpřístupnění barokního krovu v budově radnice umožnilo vytvoření nových chodníčků při opravách střechy, které skončily před dvěma lety. Mohutný středověký krov kostela svatého Jakuba byl otevřený pro prohlídky v roce 2020.

Jihlava jako na dlani. Věž kostela sv. Jakuba se po 4 letech otevřela návštěvníkům

Čtyři roky lidé v Jihlavě nemohli na ochoz věže kostela svatého Jakuba v Jihlavě. Důvodem byly rozsáhlé opravy střechy středověkého krovu kostela. Ochoz, který nabízí krásné pohledy na Jihlavu a blízké okolí, byl nyní opatřen bezpečnostní sítí....

Také zpřístupnění krovu tohoto kostela v historickém centru umožnily předchozí opravy střechy. Jeho krov pochází převážně z roku 1539.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky krovy, památky, správa, Vysočina, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě odborníci zmapují historické krovy. Některé by mohly být zpřístupněné pro veřejnost | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.