Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Statik: Most v Bítovčicích na Jihlavsku, který narušila velká voda, je už v pořádku

Kraj Vysočina dnes dopoledne informoval o stavu provizorního mostu v Bítovčicích na Jihlavsku, který během uplynulého víkendu narušila velká voda. Dnes ráno byl na místě statik.

„Mostní technik dnes ráno na pokyn stavby a kraje provedl podrobnou prohlídku a konstatoval, že most je v pořádku. Poctivě postavená konstrukce vydržela větší vodu, než na kterou byla původně dimenzována," informovala mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová a dodala, že se přes most tedy dá znovu přecházet. 

Kvůli narušenému mostu proběhla v Bítovčicích v sobotu dopoledne preventivní evakuace zhruba 30 obyvatel. Ti se už během neděle mohli vrátit do svých domovů. Od úterý 17. září pak do obce znovu začal zajíždět linkový autobus. 

Je to úleva, říká starostka 

Provizorní most je pro část obce obklopené řekou Jihlavou jedinou přístupovou cestou. „Určitě je to úleva, protože my jsme se vlastně na druhou stranu autem nedostali, nákupy a všechno ostatní se nosily jen po louce, po naší lávce pro pěší," řekla ČTK k obnovení provozu na mostu starostka obce Eva Bendová.

Kromě uzavření dočasného přemostění se musely v obci v předchozích dnech dělat také úpravy plynového potrubí v silnici. Kvůli tomu do obce v pondělí nejezdily autobusy. Další problémy podle starostky v obci záplavy nezpůsobily. „Žádné jiné problémy tady voda nezpůsobila. Nemohla, bylo jí daleko méně než o Vánocích. To jsme měli takový akvapark tam, kde je dětské hřiště, suchou nohou se přes lávku pro pěší dostat nedalo," řekla Bendová.

Když nyní obec nemusí řešit následky záplav, rozhodla se, že bude pomáhat jinde. Uspořádá sbírku a místní hasiči se příští týden vypraví pomáhat zatopeným obcím na severní Moravě.

Velká voda v Jihlavě opadla. Bez přípravy bychom museli evakuovat třeba zoo, říká primátor Ryška

Také krajské město Vysočiny začalo s úklidem po velké vodě. V permanenci jsou nyní například pracovníci Služeb města Jihlavy (SMJ), do prací byly zapojeny i tři zametací vozy, které začaly odstraňovat lokální nepořádek, jenž vznikl v uplynulých...

Na krajských silnicích Vysočiny bylo kvůli záplavám zavřených 12 úseků. Uzavírka zůstala jen u obce Koroužné na Ždársku, kde byla u silnice na Švařec poškozená stavba opěrné zdi.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Kraje Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky most, provizorní, voda, záplavy, Bítovčice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Statik: Most v Bítovčicích na Jihlavsku, který narušila velká voda, je už v pořádku | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.