Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Čtvrtek 27. června 2024  |  Svátek má Ladislav
Bez reklam

VIDEO: Jihlava dá za obnovu vodovodů a kanalizací okolo 100 milionů korun. Nahlédněte do městské čističky

Jihlava letos vydá za obnovu vodárenské a kanalizační sítě okolo 100 milionů korun. Další peníze bude stát například chystaná stavba vodojemu Bukovno. Novinářům to řekl náměstek primátora Radek Popelka (ANO) při představení části nové technologie v největší městské čistírně odpadních vod. Jihlava spravuje sama svůj vodohospodářský majetek od roku 2021, předtím se o něj staral svazek obcí.

Čistírna má novou technologii na provzdušňování vody, což stálo 27 milionů korun. „Zároveň se připravuje, a už se soutěží, velká akce na obnovu řídicího systému celé čistírny," uvedl náměstek Radek Popelka. Doplnil, že i to bude věc za miliony korun.

Větší modernizace 

Podle předpokladu jednatele Služeb města Jihlavy Josefa Edera čeká čistírnu odpadních vod v nejbližších letech větší modernizace, protože některé části jsou ještě z 60. let minulého století. Zároveň s tím by se mělo zvýšit využívání bioplynu uvolňovaného z kalů, na volných plochách v areálu by mohly být osazené solární panely. „Tak, abychom byli maximálně samostatní, protože čistírny odpadních vod mají být do budoucna energeticky neutrální," řekl Josef Eder. Z bioplynu se už teď vyrábí teplo a elektřina, které se zároveň v tomto provozu spotřebují.

Čistírna byla v údolí řeky Jihlavy postavená v roce 1968, po modernizaci v roce 2010 dokáže vyčistit odpadní vodu od 100.000 obyvatel. „Je to pro aglomeraci velmi významné, máme možnost jako Jihlava růst," uvedl náměstek. Ve městě teď trvale žije přes 50 tisíc lidí.

Čistírna odpadních vod v Jihlavě

Čtvrtek, 20. června 2024, 11:21

Čistírna odpadních vod v Jihlavě
Čistírna odpadních vod v Jihlavě

Areál čistírny zabírá 2,6 hektaru. Denně se tam z odpadní vody vyprodukuje zhruba 15 tun odvodněného kalu, který se pak kompostuje. Vyčištěná voda se vypouští do řeky.

Ze svazku obcí vystoupila Jihlava na konci roku 2012, vleklé spory o vydání vodohospodářského majetku ukončily strany dohodou až v létě 2020. Kanalizační síť ve městě měří 178 kilometrů a hlavní vodovodní řady 202 kilometrů.

Nový vodojem Bukovno bude napojený na nynější vodovody. Protékat jím bude také pitná voda z přehrady Švihov na řece Želivce, až město uskuteční plán na stavbu chybějících deseti kilometrů přivaděče vody od Štoků na Havlíčkobrodsku. Podle materiálu, který v úterý projednalo městské zastupitelstvo, se teď radnice chystá vybírat na vodojem stavební firmu. Předpokládané náklady jsou přes 100 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Daniela Drozdová

Štítky ČR, odpady, ČOV, vodovod, kanalizace, správa, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Jihlava dá za obnovu vodovodů a kanalizací okolo 100 milionů korun. Nahlédněte do městské čističky | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.