Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Brtnice vybrala firmy na stavbu cyklostezky k Rokštejnu, bude stát 45 milionů korun

Stavba osmikilometrové cyklostezky mezi Brtnicí na Jihlavsku a zříceninou hradu Rokštejn bude stát skoro 45 milionů korun bez DPH. Smlouva o dílo s vybraným sdružením stavebních firem byla podepsaná ve čtvrtek, řekl starosta Jan Přibyl (nestraník). Předpokládá, že práce začnou ještě v tomto měsíci. Na stavbu má radnice slíbenou dotaci v evropském programu IROP a od kraje.

Díky cyklostezce by se mělo do Brtnice dostat víc turistů. „Bude to jízda pěknou krajinou, takže si myslím, že to sem lidi přitáhne," řekl Jan Přibyl. Celá trasa má být dokončená do června 2026, podle starosty by to mohlo být i o něco dříve.

Nová stezka bude navazovat na dálkovou cyklotrasu, která vede mezi Jihlavou, Třebíčí a rakouským Raabsem. Mezi Brtnicí a Rokštejnem bude mít stezka z větší části zpevněný povrch, asfaltová bude jen její první část u města. Stavbaři kvůli stezce vybudují čtyři lávky přes řeku Brtnici a u osady Doubkov opraví starší mostek. Stavební zakázku dostalo od města sdružení firem MI Roads z Prahy a Doprastav sídlící v Bratislavě. Podrobnosti k projektu jsou na webu města.

Zřícenina Rokštejna, jednoho z nejstarších moravských hradů, je mezi obcemi Panská Lhota a Přímělkov. Hrad nad říčkou Brtnicí byl podle památkového katalogu založený před rokem 1289. Rozsáhlý hradní komplex s mohutným opevněním, hranolovou věží a dvěma paláci byl pobořený a opuštěný v 15. století. O památku se stará město Brtnice.

Na Vysočině bylo ke konci roku 2022 zhruba 160 kilometrů cyklostezek, tedy komunikací, po nichž nejezdí motorová doprava. Značených cyklotras, které vedou ve velké míře po běžných silnicích, bylo v kraji přes 2400 kilometrů. Trasu mezi Jihlavou, Třebíčí a Raabsem tvoří cyklostezky měřící celkem 38 kilometrů.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vadim B

Štítky ČR, stavby, správa, cykloturistika, Brtnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brtnice vybrala firmy na stavbu cyklostezky k Rokštejnu, bude stát 45 milionů korun | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.