Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Před 800 lety byla založena Dolní Cerekev na Jihlavsku. Na oslavy se místní chystají více než čtyři roky

V tomto roce si městys Dolní Cerekev připomíná 800 let od svého založení. A proto předposlední červnový víkend bude patřit velkým oslavám. Jako hlavní bude na programu historický průvod. Organizátoři oslav budou myslet i na poselství dalším generacím.

Oslavy odstartují v sobotu 22. června už dopoledne. U dolnocerekvického kulturního domu se utáboří kejklíři, komedianti, šermíři, královští lovcí a sokolníci. Ti se pak připojí k ostatním lidem, kteří od 13 hodin půjdou v historickém průvodu. „Do průvodu zveme všechny naše obyvatele. Kostýmy máme zajištěny díky spolupráci s Havířským průvodem v Jihlavě a také s Divadlem Na Kopečku, zájemcům tyto kostýmy nabízíme,” sdělil redakci Jihlavské Drbny starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák.

Dolní Cerekev

Městys Dolní Cerekev (dříve také Dolní Cerekvice) se rozkládá po obou stranách historické česko-moravské zemské hranice. Nachází se na Jihlavsku. Žije zde přibližně 1200 obyvatel. 

Dolní Cerekev byla pravděpodobně založena biskupem Pelhřimem v roce 1224. Zpočátku se jí říkalo Německá Cerekev, kvůli německým osadníkům. 

Zdroj: wikipedia

Zmíněný průvod povede biskup Pelhřim, který podle legendy Dolní Cerekev v roce 1224 založil. Průvod bude mít čtyři zastavení, která budou spjatá s historií obce. Lidé v průvodu společně dojdou ke kulturnímu domu, tam bude od 15 hodin následovat ceremonie.  

„Každou půlhodinu bude jiné vystoupení až do závěru zhruba ve 22 hodin. Mimo bohatého programu a občerstvení si děti budou moci užít interaktivní zábavu v několika disciplínách s odměnou na závěr. V sále kulturního domu se budou se svou bohatou činností i historií prezentovat dolnocerekvické organizace,” zve starosta Dvořák.

Vzkaz budoucím generacím 

Oslavy se dotknou nejen slavné minulosti, ale i naopak. Zájemci budou moci na připravené archy napsat vzkaz pro další generace. „Jednotlivé listy ke konci sobotního programu sváže knihařka do pamětní knihy a připravíme ji na slavnostní uložení v neděli,” říká Zdeněk Dvořák.

Na sobotní program naváže nedělní mše, kterou bude sloužit druhý muž brněnského biskupství - generální vikář Pavel Kavka.

„Osobně se nejvíc těším na historický průvod a pak i na nedělní zakončení v kostele, kde nám pan vikář Kavka požehná knihu se vzkazy budoucím generacím, kterou uložíme do věže našeho kostela. Tak bychom si přáli, aby vydržela alespoň dalších sto let netknutá, tím pádem by se v Dolní Cerekvi neudálo nic zlého,” říká Dvořák.

Osm staletí Dolní Cerekve 

A dodal, že takovému významnému výročí obce předchází důkladné přípravy. „Mimo jiné u příležitosti našeho výročí vydáváme knihu Osm staletí Dolní Cerekve, která mapuje historii naší obce opravdu od počátku. Přípravy na tuto knihu začaly před více než čtyřmi lety, takže se dá říci, že už tak dlouho se na letošní oslavy připravujeme,” dodal na závěr Zdeněk Dvořák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městys Dolní Cerekev

Štítky výročí, historie, založení, oslava, slavnost, 1224, Dolní Cerekev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kristýna Růžová

Krásný článek přeji veselé a vydařené oslavy 800 let

Středa, 5. června 2024, 20:51Odpovědět

Před 800 lety byla založena Dolní Cerekev na Jihlavsku. Na oslavy se místní chystají více než čtyři roky | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.