Počasí dnes20 °C, zítra23 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Jihlavské krematorium bude měsíc mimo provoz. Je potřeba generální oprava kremační pece

Generální oprava čeká kremační pec v jihlavském krematoriu. Práce budou trvat od 27. května do 27. června, po tu dobu jihlavskou pec zastoupí krematorium v Jindřichově Hradci.

Generální oprava pece se provádí poté, kdy v ní proběhne na 15 000 žehů. Je to většinou v horizontu dvanácti až třinácti let. „Průměrně se provádí v jihlavském krematoriu kolem osmi žehů denně,“ uvedl Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlavy, které krematorium provozují.

Poslední generální oprava pece byla v roce 2014, v mezidobí docházelo jen ke středním opravám pece. „Hlavním problémem je, že při opakovaném počtu žehů dochází k zeslabování stěny šamotových cihel. Proto se musí udělat kompletně nová vyzdívka pece,“ řekl Málek. Životnost zkrátil narůst v počtu žehů až o šedesát procent v době covidu.

V Jihlavě se loni uskutečnilo skoro 2400 kremací. Kvůli epidemii se musí občas využívat i starší záložní pec

Jihlavské krematorium, které je jediné na Vysočině, v roce 2021 uskutečnilo 2400 kremací. V porovnání s běžnými roky před epidemií koronaviru byl jejich počet vyšší asi o 400, krematoruim muselo v závěru loňska fungovat naplno. Starají se o něj...

Od pondělí 27. května nejprve začne příprava staveniště, další den už začnou samotné práce na oparvě pece. Oprava bude rozdělená do několika etap a vyjde na necelé tři miliony korun.

Jihlavské krematorium je v provozu od roku 1976. V pondělí 13. května 2024 v něm proběhl už žeh s pořadovým číslem sto deset tisíc.
 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Služby města Jihlavy | Zdroj Služby města Jihlavy

Štítky krematorium, kremační pec, počet žehů, oprava, Martin Málek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské krematorium bude měsíc mimo provoz. Je potřeba generální oprava kremační pece | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.