Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Jihlavě mohou lidé opět klidně spát. Recidivista, který vykrádal rodinné domy, je ve vazbě

Jihlavští kriminalisté na začátku dubna objasnili sérii vloupání do domů v Jihlavě. Devětatřicetiletý recidivista od pondělí prvního dubna už není na svobodě, kde by mohl v trestné činnosti pokračovat.

Pro muže si policisté přišli do chatové oblasti nedaleko od jihlavské Jiráskovy ulice. Právě tam pobýval. Nyní je obviněný z  pokračujícího přečinu porušování domovní svobody a pokračujícího přečinu krádeže. 

„Obviněný muž se k trestné činnosti doznal a jako důvod svého jednání uvedl, že si tímto způsobem obstarával prostředky pro svou obživu,“ informovala policejní mluvčí Dana Čírtková. Zloděj za sebou nechal škodu na poškození majetku a odcizených věcech v celkové výši přesahující 242 000 korun.

První případ, který má mít obviněný muž na svědomí, se odehrál 16. března v noci v Erbenově ulici. Dostal se přes branku k rodinnému domu, jehož součástí byla garáž s částečně otevřeným oknem. „Z garáže došel do sklepních prostorů domu, které prohledal a odcizil šest lahví šumivého vína,“ řekla Čírtková.

Čtyři dny poté se dostal nezjištěným způsobem na zahradu dvou domů ve stejné ulici. „V prvním případě se mu podařilo dostat se do sklepa a do pokoje v přízemí domu, kde odcizil tablet. Ve druhém případě se pokusil vniknout oknem do rodinného domu. Použil k tomu žebřík, který ležel na zahradě a snažil se dostat dovnitř oknem, což se mu nepodařilo,“ sdělila policejní mluvčí.

Za další dva dny se v noci vloupal do rodinného domu ve Vojanově ulici. Pootevřeným sklepním oknem se dostal do přízemí, kde z botníku v chodbě sebral dámskou kabelku s doklady, platební kartou a hotovostí. Ve stejnou dobu prohledal i garáž domu v Brtnické ulici, tam ale nic neodcizil.

Škoda 238 tisíc na jedné adrese

V trestné činnosti ale pokračoval. V noci 29. března se pokusil vytlačit sklepní okno rodinného domu v ulici Na Kalvárii, což se mu nepodařilo, stejně jako vytlačení zahradních dveří do domu. Přesunul se do Mostecké ulice, kde nejprve přelezl 180 centimetrů vysokou branku.

„Poté za použití žebříku a poškození okenního držáku vnikl do garáže, která je součástí domu. Zevnitř garáže sebral ze skříňky vyšší finanční hotovost a z pracovního stolu stolní notebook, cigarety a sportovní batoh. Ze zahrady pak odcizil pánské horské kolo v hodnotě 10 000 korun,“ uvedla Čírtková s tím, že v tomto případě přesahuje škoda 238 000 korun.

Kriminalistům pomohly při práci videozáznamy, kde byl zachycen přímo při činu nebo v blízkosti místa činu v inkriminovaném čase. Muž přitom už byl dříve odsouzen mimo jiné za přečin krádeže k trestu odnětí svobody nepodmíněně se zvýšenou ostrahou ve výměře 96 měsíců a z výkonu trestu byl propuštěn v září loňského roku.

V rejstříku trestů má více než deset záznamů, celkem už dostal tresty odnětí svobody nepodmíněně na více než šestnáct let. Ve čtvrtek 4. dubna jel obviněný přímo od jihlavského soudu do vazební věznice v Brně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky krádež, recidivista, Policie ČR, rodinný dům, garáž, okno, kriminalité

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě mohou lidé opět klidně spát. Recidivista, který vykrádal rodinné domy, je ve vazbě | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.