Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Modrobílé autobusy Icom transport na Jihlavsku končí, nahradí je autobusy Busem. Budou až pro sto lidí

Nový dopravce začne na Jihlavsku jezdit na jaře příštího roku. Cestující si místo modrobílé kombinace Icom transportu budou podle facebookové stránky Doprava v Jihlavě zvykat na modrozelenou barvu, ve které bude jezdit Busem, tedy ČSAD Autobusy České Budějovice.

Nový dopravce se zapojí do systému Veřejná doprava Vysočiny, který kombinuje modrou a zelenou barvu. To souvisí s vnější podobou autobusů, nový požadavek z hejtmanství je mít vozy v těchto barvách. Na Jihlavsku bude Busem působit minimálně dalších deset let.

Nasadí devětačtyřicet bezbariérových autobusů, které ročně najezdí skoro 3,4 miliony kilometrů. Pět z nich bude velkých pro až sto cestujících, ty budou jezdit mezi Jihlavou a Telčí. Maximální průměrné stáří vozů bude sedm let, budou mít klimatizaci, WiFi nebo vizuální a akustický informační systém pro cestující.

Ti se na novinku dívají s různými názory. „Jako cestující jsem zvědav. Párkrát jsem jel jejich autobusy z Telče do Dačic a bylo to celkem v pohodě,“ zhodnotil například Tadeáš Beneš na facebooku Doprava v Jihlavě, kde se také veřejnosti ukázal vizuál nových autobusů.

Icom ztratil Jihlavsko, ale získal Brodsko

Busem už nyní zajišťuje městskou a linkovou autobusovou dopravu v jižních Čechách, věnuje se také zájezdům. Kromě toho provozuje čerpací stanice i několik autobusových nádraží. V tomto směru je poněkud pikantní, že zrovna autobusové nádraží v Jihlavě vlastní Icom transport, kterého Busem v linkové dopravě vystřídá. 

Cena zakázky měla být přes půl miliardy korun, stávající dopravce Icom transport se zatím k situaci nevyjádřil. Už dříve však s hejtmanstvím podepsal smlouvu na dopravní obslužnost Havlíčkobrodska, některé další oblasti se ještě soutěží.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Busem/facebook

Štítky Busem, ČSAD Autobusy České Budějovice, Icom transport, okres Jihlava, Jihočeský kraj, VDV

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modrobílé autobusy Icom transport na Jihlavsku končí, nahradí je autobusy Busem. Budou až pro sto lidí | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.