Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na Vysočině se loni začalo stavět méně bytů, na Jihlavsku byl pokles o více než padesát procent

Bytová výstavba na Vysočině v roce 2023 zpomalila. Stavbaři dokončili 1699 bytů, méně než v předchozích dvou letech. V meziročním porovnání to byl pokles o 6,3 procenta. Ještě méně bytů se pak začalo stavět.

Výrazně se minulý rok na Vysočině snížil počet bytů v zahájených projektech. Stavbaři rozestavěli 1383 bytů, což je o dvaadvacet procent méně než o rok dříve. Nižší počet bytových jednotek stavbaři v tomto kraji naposled začali budovat v roce 2017. „Počet nově zahájených bytů byl na Vysočině mezi kraji České republiky čtvrtý nejnižší,“ informoval Vlastislav Valda z jihlavské pobočky Českého statistického úřadu.

Nejhlubší pokles byl zaznamenán na Jihlavsku a to o 51,1 procent. Výstavba bytů v nových bytových domech byla zahájena pouze v třebíčském  a v menší míře i pelhřimovském okrese. Třebíčsko bylo také jediný okres, kde se počet zahájených staveb bytů zvýšil, bylo to o 6,6 procenta na 455.

Nejvíce bytů v rodinných domech

Poklesl i počet dokončených bytů. Předloni i v roce 2021 jich bylo více než osmnáct set, loni jen 1699. Méně nových bytů než vloni bylo na Vysočině naposled dokončeno v covidovém roce 2020, tehdy jich bylo 1556.

V Česku loni výrazně klesla bytový výstavba. Podle odborníků za to mohly úroky, inflace i cena materiálu.

Nejvíc nových bytů vloni stavbaři dokončili na Třebíčsku. Bylo jich 385, o polovinu víc než v roce 2022. V meziročním porovnání mělo největší pokles Žďársko, kde se počet nových bytů snížil o 35,7 procenta na 331.

Z nových bytů bylo loni na Vysočině 59 procent v rodinných domech. V nově postavených bytových domech vzniklo 366 bytů, což představovalo 21,5 procenta z celkových loni dokončených bytů, přičemž nejvyšší podíl bytových domů v kraji je na Jihlavsku. Zbývající byty přibyly úpravami starších staveb.

Výstavba bytů vloni zpomalila i jinde v Česku. Počet nových bytů se loni zvýšil v pěti ze 14 krajů a počet rozestavených bytů jen ve dvou. V ČR byl loňský počet dokončených bytů v porovnání s rokem 2022 nižší o 3,3 procenta a nově zahájených staveb bytů bylo méně o 15,5 procenta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky byty, bytová výstavba, statistika, ČSÚ, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se loni začalo stavět méně bytů, na Jihlavsku byl pokles o více než padesát procent | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.