Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jihlava nechala zpracovat dokumentaci pro chystaný hornický skanzen, kde se těžilo stříbro

Jihlava nechala zpracovat projektovou dokumentaci pro chystaný hornický skanzen pod vrchem Rudný, kde se těžila stříbrná ruda. Příprava skanzenu s pracovním názvem Stříbrná huť pokračuje i přes loňský propad ústí šachty svatého Jiří, která by měla být v rámci projektu vyčištěná a otevřená. Sanaci až 80 metrů hluboké šachty připravuje státní podnik Diamo, začít by měla letos na podzim, uvedla radnice na webu.

Bezpečnostní průzkum vedený Báňskou záchrannou službou, který se uskutečnil loni v říjnu, prokázal, že je šachta nestabilní. Místo je zabezpečené a vyznačené.

Po sanaci bude šachta otevřená. Město počítá také například s vyčištěním její odvodňovací štoly a obnovením blízkého rybníka, jehož voda by měla pohánět repliky strojů na zpracování stříbrné rudy.

Lidé z městského oddělení technické správy a podzemí už připravují pumpu, jíž si budou návštěvníci skanzenu moci načerpat vodu podobně, jako to na stejném místě dělali horníci ve 14. století, uvedla radnice. Jako sací potrubí pro pumpu budou sloužit duté klády. Dvě třímetrové klády ručně navrtávali čtyři muži přibližně šest hodin.

Jihlava byla nejstarším královským horním městem v českých zemích, bohaté stříbrné žíly tam byly objevené v první polovině 13. století. Hornická činnost se ve městě a jeho okolí provozovala s přestávkami do roku 1781. Jenom na vrchu Rudný se podle radnice nachází 160 až 180 pozůstatků po těžební činnosti.

Projektovou dokumentaci ke skanzenu připravuje společnost COOP – ARCH. Nyní celé kutiště zaměřuje 3D technologií ve spolupráci s Masarykovou univerzitou v Brně. Provádět se tam bude také archeologický průzkum.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Jihlava

Štítky skanzen, dokumentace, historie, stříbro, správa, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava nechala zpracovat dokumentaci pro chystaný hornický skanzen, kde se těžilo stříbro | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.