Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Cesta k elektrárnám je otevřená. Zastupitelé Stonařova na Jihlavsku schválili možnost vzniku větrného parku

Zastupitelé Stonařova na Jihlavsku na středečním zasedání schválili možnost vzniku větrného parku na území městyse. Rozhodnutí o podpisu smlouvy o spolupráci s investorem, který chce v tomto území větrné elektrárny stavět, odložili na příští měsíc. Nabídky stavbu větrníků dostala řada obcí v různých částech Vysočiny, firmy jim za souhlas slibují peníze do obecních rozpočtů.

Stonařov jedná o větrnících se společností LCJ Invest, s níž už uzavřela smlouvu o spolupráci sousední Suchá. Ve Stonařově by měla firma ještě upřesnit některá ustanovení smlouvy podle připomínek zastupitelů.

„Ke smlouvě se vrátíme ke konci dubna, kdy budeme mít další zasedání," řekl starosta Stonařova Ivan Šulc (nestraník). Upřesnil, že se připomínky netýkají vyjednaných peněz, které by měl městys dostávat za větrníky, příspěvky by měly být stejné jako v Suché.

Výše pravidelného ročního příspěvku bude podle Ivana Šulce závislá na počtu elektráren a jejich výkonu. Pokud by na katastru Stonařova stály tři větrníky o výkonu čtyři megawatty, dostával by městys ročně 1,5 milionu korun. Vyjednané má i jednorázové platby.

Názor místních prostřednictvím ankety

Ve Stonařově s 1100 obyvateli jednali zastupitelé o větrnících ve středu večer. Předtím zjišťovali názor místních v anketě. Podle webu městyse se jí zúčastnilo skoro čtyřiačtyřicet procent obyvatel ve věku od 18 let, vyjádřit se mohli i mladí lidé, kteří budou plnoletí do konce letoška. Z 378 platných anketních lístků se pro větrníky vyslovilo 302, tedy osmdesát procent. Proti bylo pětašedesát občanů, dalších jedenáct uvedlo, že nemá názor.

„Zástupce investora nás upozornil, že uskutečnění projektu bude běh na dlouhou trať, protože je k tomu potřeba získat řadu povolení, armáda tam také má letový prostor,“ dodal k tomu stonařovský starosta.

Zájemci o stavbu větrných elekráren byli také v Puklicích na Jihlavsku. Obec ale zatím o elektrárnách dál jednat nebude, protože na svou žádost o předběžné posouzení záměru dostala negativní vyjádření od krajského odboru životního prostředí.

Puklice nebudou jednat o větrnících kvůli negativnímu vyjádření úřadu

Puklice na Jihlavsku zatím nebudou jednat o stavbě tří větrných elektráren, protože na svou žádost o předběžné posouzení záměru dostaly negativní vyjádření od krajského odboru životního prostředí. Uchazečů o stavbu větrníků bylo pět. Investoři...

Se záměrem na stavbu větrníků oslovil další investor obce například i v Blatnici a Příštpu u Moravských Budějovic na Třebíčsku. Ve vsi Blatnice už byl návrh veřejně projednán, týká se až čtyř velkých elektráren. Investoři opakovaně oslovili třeba obec Brzkov na Jihlavsku, starosta Aleš Bořil (nestraník) uvedl, že poslední nabídku předložila firma ČEZ, která už má na dohled dva větrníky, stojí na katastru obce Věžnice.

Na území kraje jsou zatím tři místa s větrnými elektrárnami, u Pavlova na Jihlavsku a u Věžnice a Kámene na Havlíčkobrodsku. Na větrné mapě Česka patří Vysočina mezi potenciálně nejzajímavější oblasti.

U Pavlova na Jihlavsku stojí čtyři větrné elektrárny od roku 2006. Podle mínění starosty Františka Popeláře (nestraník) s nimi nejsou problémy, obec za ně ale dostává podstatně méně peněz, než teď nabízejí investoři. „Za patnáct let provozu větrníků dostal Pavlov v součtu do šesti milionů korun,“ uvedl František Popelář.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky energie, větrná elektrárna, Stonařov, Vysočina, zastupitelstvo, Pavlov, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cesta k elektrárnám je otevřená. Zastupitelé Stonařova na Jihlavsku schválili možnost vzniku větrného parku | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.