Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V záři lednového slunce. Výšlap na zříceninu hradu Rokštejna u Panské Lhoty zvládnete i v zimě

Máte rádi krásná místa a nechce se vám jezdit moc daleko? Romantická a tajemná zřícenina hradu Rokštejn nedaleko Jihlavy i Brtnice patří k těm turistickým cílům, kam si můžete udělat výlet po celý rok, tedy i v zimním období.

Můžete dojet autem do Přímělkova, zaparkovat ve vsi a vyrazit na nenáročnou procházku. Trasa měří kolem jednoho kilometru a vede po asfaltové cyklostezce. 

Zřícenina Rokštejna u Panské Lhoty

Neděle, 22. ledna 2023, 08:17

Zřícenina Rokštejna u Panské Lhoty
Zřícenina Rokštejna u Panské Lhoty

Dá se jít také z Panské Lhoty u Brtnice, rovněž po cyklostezce. Z Brtnice vás ke zřícenině dovede modrá turistická stezka, kde poznáte krásu údolí říčky Brtnice. Z Jihlavy jezdí do Přímělkova vlak. 

Zřícenina gotického hradu je zvláštní tím, že se nachází v údolí, a ne na kopci. Z původního hradu zůstala hranolovitá věž a několik zdí. Na místě se prováděly dlouholeté archeologické výzkumy pod vedením odborníků z Masarykovy univerzity v Brně. Díky tomu Rokštejn patří k nejlépe prozkoumaným středověkým hradům u nás.

Měl skončil na dně přehrady

Měl totiž zmizet pod hladinou přehrady, k její výstavbě nakonec nedošlo. Jednou ze zajímavostí je, že archeologové našli v základu věže kostru novorozence. Tato stavební obět měla zajistit bezpečnost a šťastný osud stavby. 

Koncem patnáctého století Rokštejn dobyl Matyáš Korvín se svým vojskem. Od té doby hrad chátral, až z něj zbyla zřícenina.  
 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky zřícenina, Rokštejn, Panská, Lhota, zima, turistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V záři lednového slunce. Výšlap na zříceninu hradu Rokštejna u Panské Lhoty zvládnete i v zimě | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.