Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Novinka u Starého Příseckého rybníku na Jihlavsku. Vyrostla tam ptačí pozorovatelna

Motáky, potápky nebo chřástala mohou lidé nově sledovat z dřevěné pozorovatelny u Starého Příseckého rybníku u Příseky na Jihlavsku. Stavba v prostoru přírodní památky vyrostla na konci loňského roku.

„Ptačí pozorovatelna se nachází na jihozápadním okraji rybníku a je přístupná bez omezení po celý rok. Může tak být zajímavým cílem výletů po okolních pěších a cyklotrasách. Ptáky tady může pozorovat kdokoliv kdykoliv a zároveň se můžete zaposlouchat do zvuků místní bohaté fauny. Doporučuji vzít si s sebou dalekohled,“ říká krajský radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Pavel Hájek.

Nová stavba u jednoho z rybníků u Příseky vznikla, aby sloužila k environmentální výchově, vzdělávání a osvětě veřejnosti. 

Přírodní památka Starý Přísecký rybník je šestihektarovou ornitologicky významnou lokalitou, na které se pravidelně vyskytují a rozmnožují zvláště chráněné a ohrožené druhy ptáků. Hnízdí zde například moták lužní a moták pochop, potápka malá a chřástal vodní, daří se také obojživelníkům, jako je rosnička zelená, blatnice skvrnitá, skokan krátkonohý a skokan skřehotavý. Cenný je výskyt měkkýše s názvem lištovka lesklá.

Pozorovatelna má masivní dřevěnou konstrukci s nízkými uzavíratelnými průhledy v různé výšce, aby nebyl vidět pohyb lidí uvnitř. „To přispěje k nerušenému pozorování ptáků. K rušení ptáků docházelo zejména přibližováním pozorovatelů až k okraji Starého rybníka,“ doplňuje radní Pavel Hájek.

Návštěvníky soustřeďuje pouze do jednoho místa, ze kterého lze ptáky pohodlně sledovat při hnízdění a krmení vylíhlých mláďat, stanovení jejich početnosti a podobně. Konstrukce umožňuje pozorování do tří stran pro sedící i stojící pozorovatele.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ekovysočina, Krajský úřad Kraje Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky ptáci, pozorovatelna, rybník, rezervace, Příseka, turistika, moták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novinka u Starého Příseckého rybníku na Jihlavsku. Vyrostla tam ptačí pozorovatelna | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.