Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Čtyři hraniční kameny v Jihlavě prochází rekonstrukcí. Městskou kasu to vyjde na více než čtvrt milionu

Na čtyřech místech v Jihlavě od června až do listopadu probíhá restaurování souboru čtyř hraničních kamenů, takzvaných pylonů. Všechny jsou zapsané v ústředním seznamu nemovitých kulturních památek ČR.

Restaurátoři pracovali nebo budou pracovat na kamenech v ulicích U Skály, Jiřího z Poděbrad, Heroltická a Pávovská. 

„V rámci restaurátorských prací se provádí lokální zpevnění nejvíce narušených míst, čištění kamene, injektáž prasklin a mikroprasklin. Na kamenech bude nutné také hmotové modelační doplnění destrukcí a chybějících částí," popisuje ve zprávě pro novináře Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Modelace bude doplněna zejména u pylonu na ulici Pávovská, který byl doposud ponecháván v torzálním stavu. „Restaurátoři budou provádět také lokální lazurní patinování tmelů a doplňků a lazurní tónování písma či závěrečně konzervační ošetření," uvedl Ondřej Stránský z majetkového odboru magistrátu. Na opravě pylonu v ulici Jiřího z Poděbrad podle jeho slov už probíhají dokončovací práce. Práce realizuje se svým týmem restaurátor Otakar Marcín.

Popsané restaurátorské práce vyjdou městskou kasu na 293 400 korun bez DPH.

Hraniční kameny mají tvar čtyřbokého soklu položeného na čtvercové základně. Čtyřboký sokl je členěný hlubokými pravoúhlými vpadlinami s ujmutými rohy. „Na přední straně je ve vysokém reliéfu orlice jako označení Moravy, na zadní straně je reliéf lva jako označení pro Čechy. Profilovaná římsa nese čtyřboký jehlan opět se znaky Moravy a Čech. Každý hraniční pylon je završen koulí. Autorem hraničníků je sochař Václav Viktor Morávek," specifikoval mluvčí Daněk. 

Hraničníky byly postaveny v roce 1752 ve snaze vyřešit spory o přesné vymezení česko-moravské hranice v prostoru Jihlavy. Marie Terezie nařídila v roce 1750 komisionálně zaměřit a vytýčit hranici pomocí pevně zabudovaných hraničních kamenů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky obnova, restaurátor, hranice, kameny, Otakar Marcín, Jihlava, Česko, Jiří z Poděbrad, Marie Terezie Habsburská, Morava, Václav Viktor Morávek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři hraniční kameny v Jihlavě prochází rekonstrukcí. Městskou kasu to vyjde na více než čtvrt milionu | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.