Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kostel sv. Ignáce na náměstí v Jihlavě čeká oprava střechy a fasády. Cena? 24 milionů korun

V Jihlavě připravuje římskokatolická farnost opravy kostela svatého Ignáce na Masarykově náměstí. Opravit potřebuje zejména krov a střechu raně barokní stavby a její fasáda. Zakázku podle věstníku veřejných zakázek dostala firma Archatt Památky, provede ji za 23,8 milionu korun bez daně. Práce jsou naplánované na letošek a příští rok, řekl farář Marian Jiří Husek z farnosti u kostela svatého Jakuba, která byla zadavatelem zakázky.

„Bude se opravovat střecha a fasáda, které jsou v havarijním stavu," řekl Marian Husek. Měnit se bude střešní krytina a poškozené trámy krovu. Fasádu budou pracovníci opravovat hlavně v čelní části kostela svatého Ignáce, kde kolem chodí lidé. Práce dotované z takzvaných norských fondů by měly začít v nejbližších týdnech.

Cyklistům i pěším se dnes uzavřela lávka v Heleníně. Na opravu čeká i jihlavský „Brňák

Jihlavská radnice kromě jiného v tomto roce opraví také lávku v Heleníně a hned dva mosty. Společným důvodem oprav je to, že stavby jsou ve špatném technickém stavu a už dosluhují.

Na památkovou obnovu kostela svatého Ignáce dostala farnost podle věstníku pět nabídek, nyní zveřejněno oznámení o výsledku zadávacího řízení.

Kostel svatého Ignáce z Loyoly

Bývalý jezuitský kostel stojí v severním rohu historického Masarykova náměstí. Vystavěl ho italský stavitel Jacopo Brascho v letech 1683 až 1689, především z darů jihlavského měšťana a lékaře Petra Šmilauera. Kostel svatého Ignáce z Loyoly je raně barokní jednolodní stavbou se třemi páry bočních kaplí a dvěma věžemi v průčelí. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Milan Caha / hrady.cz

Štítky oprava, církve, památky, kostel, sv. Ignác, stavby, Masarykovo náměstí, Jihlava, fasáda, střecha, ARCHATT PAMÁTKY

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostel sv. Ignáce na náměstí v Jihlavě čeká oprava střechy a fasády. Cena? 24 milionů korun | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.