Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Radnice v Telči prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Úředníci se sem začnou vracet od ledna 2022

Do ledna příštího roku by měli stavbaři dokončit rozsáhlou opravu radnice v Telči na Jihlavsku. Naplno by měl úřad v rekonstruované historické budově na náměstí Zachariáše z Hradce znovu fungovat od května příštího roku, do té doby by se tam mělo vrátit také informační centrum, řekl vedoucí městského odboru rozvoje Vladimír Švec.

Úředníci přechodně pracují na různých místech. „Postupně, tak, jak se nám podaří vybavit prostory, předpokládáme, že by se odbory měly stěhovat zpátky na radnici," uvedl Vladimír Švec. Doplnil, že rekonstrukce radnice je druhou etapou velkého projektu dotovaného z evropského programu IROP, který se týkal dvou historických budov na náměstí. Opravy domu dětí a mládeže naproti radnici dokončilo město vloni.

Na kroužky chodilo do DDM před koronavirovou epidemií v Telči i kolem 1000 dětí. Podle ředitele by se v nynějším školním roce mohly počty účastníků dostat k 800. DDM organizuje různé aktivity, včetně sportovních, rukodělných nebo jazykových kroužků. Zájmových útvarů má otevřených okolo 60.

Telčské historické jádro je mezi památkami UNESCO. Nejstarší nalezená písemná zmínka o měšťanském domě, v němž je teď dům dětí a mládeže (DDM), je z roku 1541, týká se úmrtí majitele nemovitosti. Uvedl to ředitel DDM Luboš Janovský.

Rekonstrukce tohoto domu s popisným číslem 66 stála včetně vybavení 35 milionů korun, odehrávala se pod dohledem památkářů. Vzhledem k poškození některých prvků byla oprava nutná. „Když jsme odkryli stropní konstrukce, tak jsme zjistili, že podlahy a další konstrukce jsou ještě poškozenější, než jsme možná sami předpokládali," uvedl Švec.

Kromě záchrany domu tam byly díky investici otevřené nové prostory. Podzemí město propojilo s již dříve otevřenou částí telčského podzemního labyrintu, přístupná je teď cesta měřící okolo 250 metrů. Kromě obnovy prvního a druhého nadzemního podlaží domu dětí nechalo město vytvořit nový užitný prostor v podkroví, kde byl dřív jen sklad.

Prohlídka podzemí, v němž je umístěna čertovská expozice pro děti, se skládá z několika částí. Začátek se odehrává v nové části okruhu, která předtím sloužila jen pro skladování. Děti, které se zúčastní nově otevřeného podzemního labyrintu, se mohou zapojit do hledání pokladu. K němu děti dovede číselný kód, k jeho získání je potřeba během prohlídky podzemního labyrintu vyřešit tři úkoly.

Na výletě do podzemí v Telči. Za čerty, Mona Lisou a zaslouženým pokladem

Pohádková Telč od letošního července návštěvníkům nabízí další atrakci, kterou je možno ve městě navštívit. Řeč je o další zpřístupněné části městského podzemí. Úpravy dalších podzemních prostor na historickém náměstí Zachariáše z Hradce se ve...

Ohodnoť článek

Štítky správa, stavby, rekonstrukce, oprava, radnice, úřad, Telč, UNESCO, Vladimír Švec, Dům dětí a mládeže, okres Jihlava, labyrint, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice v Telči prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Úředníci se sem začnou vracet od ledna 2022 | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.