Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

VOLBY 2021: V Jihlavě požádalo o vydání voličského průkazu 557 lidí, podobně jako minule

, aktualizováno 7. října 2021, 7:56

V Jihlavě požádalo o vydání voličského průkazu pro volby do Poslanecké sněmovny 557 lidí. Je to podobný počet jako při minulých sněmovních volbách v roce 2017, sdělila Aneta Hrdličková z radnice. O voličský průkaz bylo možno osobně požádat do středečních 16:00. Letošní zájem o voličské průkazy byl srovnatelný s volbami před čtyřmi lety také v Třebíči, druhém největším městě kraje Vysočina.

V jednapadesátitisícové Jihlavě požádalo písemně o voličský průkaz 161 voličů a osobně jich na úřad přišlo 396. „Na zastupitelské úřady v cizině bylo posláno 14 voličských průkazů," uvedla Aneta Hrdličková.

V Třebíči, kde trvale žije 35 tisíc lidí, požádalo o voličský průkaz 435 voličů. „Při parlamentních volbách v roce 2017 tam bylo vydáno 416 voličských průkazů," uvedla mluvčí radnice Irini Martakidisová. Žádost poslalo 255 lidí písemně, na úřad jich přišlo 180.

VOLBY 2021: Jihlavané by ve schránkách již měli mít volební lístky. Ve Zborné voliči poprvé zkusí novou hasičárnu

Do voleb do Poslanecké sněmovny zbývají tři dny. Pracovníci jihlavského magistrátu proto nyní chystají volební místnosti ve všech 58 okrscích Jihlavy. Lidé by již měli mít ve svých schránkách své volební lístky.

Na voličský průkaz může volič hlasovat v jakémkoliv volebním okrsku na území České republiky nebo ve zvláštním volebním okrsku v zahraničí. Pokud lidé žádali o průkaz písemně, museli úřadu v místě trvalého bydliště doručit žádost do 1. října. Osobně mohli požádat o vydání průkazu do včerejších 16:00.

Sněmovní volby se uskuteční 8. a 9. října. Voliči na Vysočině mohou vybírat z devatenácti kandidujících subjektů. O přízeň voličů se bude ucházet 311 kandidátů. Do drive - in voleb se ve středu 6. října na Vysočině zapojilo 87 voličů. Toto hlasování na zvláštních volebních stanovištích bylo určené pro lidi, kteří jsou kvůli covidu-19 v karanténě či izolaci. Například v Jihlavě pro tento účel sloužilo P+R parkoviště poblíž ústředního hřbitova. 

Ohodnoť článek

Štítky volby, sněmovna, Vysočina, voličský, průkaz, voličský průkaz, Jihlava, Kraj Vysočina, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Třebíč, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: V Jihlavě požádalo o vydání voličského průkazu 557 lidí, podobně jako minule | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.