Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Telč zpřístupní turistům další část podzemí. Lidé zde uvidí stálou čertovskou expozici

Telč na Jihlavsku zpřístupní turistům od července další část městského podzemí. Další podzemní prostory na historickém náměstí Zachariáše z Hradce město upravilo při loňské rekonstrukci domu dětí a mládeže, vytvořilo v nich expozici zaměřenou na děti. Otevřená cesta podzemním labyrintem se díky tomu prodloužila přibližně na 250 metrů, řekl vedoucí městského odboru rozvoje Vladimír Švec.

Prvních asi 150 metrů podzemí otevřela Telč turistům před sedmi lety. V něm je muzeum přibližující historii města pomocí digitální technologie. V nové části okruhu, která předtím sloužila jen pro skladování a veřejnost se tam dostala jen o Mikuláši, nechalo město vytvořit stálou čertovskou expozici.

„Myslíme si, že se velmi povedla," řekl Vladimír Švec. Kromě prohlídky místnosti s Luciferem tam malí návštěvníci mohou absolvovat hru o poklad v podobě pamětní mince města. Získají ho, pokud se jim podaří splnit tři úkoly. I do rozšířeného podzemního okruhu zůstane hlavní vchod z historického domu na náměstí, v němž je základní umělecká škola.

Malé katakomby 

V Telči jsou středověká sklepení pod většinou domů na náměstí Zachariáše z Hradce a také pod částí zámeckého areálu. Jednotlivé, někde i dvouúrovňové sklepy, byly propojené spletitými chodbami.

„V prvním podlaží jsou velké sklepní prostory. Druhé podzemní podlaží, to jsou ty malé katakomby, kde opravdu člověk musí jít v některých místech hodně ohnutý," řekl Švec ke zpřístupněné části podzemí. Lidé tam uvidí i chodby zabetonované při sanaci telčského podzemí v 60. letech minulého století.

Skoro dvouleté opravy domu číslo 66, který slouží jako dům dětí a mládeže, skončily vloni. Na stavbu za 34 milionů korun dostalo město 28,5 milionu korun z evropského dotačního programu IROP.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Telč

Štítky správa, památky, podzemí, Telč, Vladimír Švec, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Telč zpřístupní turistům další část podzemí. Lidé zde uvidí stálou čertovskou expozici | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.