Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jihlava požádá o dotaci na víceúčelovou Horáckou arénu. Podíl města nepřevýší 600 milionů korun

Jihlava požádá Národní sportovní agenturu o dotaci na Horáckou multifunkční arénu. O předložení žádosti dnes rozhodli jihlavští zastupitelé. Zároveň se dohodli na tom, že podíl města na této stavbě skoro za 1,5 miliardy korun nepřevýší 600 milionů. Kraj bude o příspěvku na arénu rozhodovat zřejmě v červnu. Jak dnes řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO), strany v krajské koalici jsou předběžně dohodnuté na tom, že by mohly dát z krajského rozpočtu 450 milionů korun.

Arénu chce město postavit v centru místo starého zimního stadionu, na němž hraje domácí zápasy hokejová Dukla. V nové aréně by kromě hokeje měly být kulturní a společenské akce. Podle projektové dokumentace pro stavební povolení jde o stavbu s náklady 1,445 miliardy korun bez daně. Radnice předpokládá, že by z programu Národní sportovní agentury mohla získat až 300 milionů korun. Projekt arény je připravená upravit podle peněz, které se podaří dát dohromady.

„Určitě se sem do zastupitelstva vrátíme v momentě, kdy budeme znát celkovou částku, kterou jsme schopní z kofinancování získat a budeme se rozhodovat o tom, které úpravy na tom projektu případně uděláme," řekl manažer výstavby arény a jihlavský radní David Beke (ODS). Arénu by město chtělo začít stavět na druhém čtvrtletí příštího roku.

Částka 600 milionů korun je maximální 

Dnešní návrh na podání žádosti o státní dotaci a závazek zajištění vlastního podílu na financování projektu schválilo jihlavské zastupitelstvo 32 hlasy. Proti nebyl nikdo, dva zastupitelé se hlasování zdrželi.

V předchozí debatě se zastupitelé zabývali tím, kolik peněz může dát na arénu samo padesátitisícové město. „Částka, která je navržená, těch 600 milionů, vychází z propočtu i od ekonomického odboru, že to je částka maximální, tak, abychom nepřekračovali dluhovou brzdu," řekla primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava).

„Já se moc omlouvám, ale nebudu tím, kdo vám ten matematický úkol v tuto chvíli je schopen vyřešit," řekl Schrek, který je také jihlavským zastupitelem za ODS. Uvedl, že krajské zastupitelstvo by mělo rozhodnout o případné podpoře arény 15. června. „V tuto chvíli probíhá jednání mezi předsedy zastupitelských klubů, jak koaličních, tak opozičních," uvedl hejtman.

Jihlava už má rozhodnutí o demolici Horáckého zimního stadionu a územní rozhodnutí na stavbu multifunkční arény. Město požádalo o stavební povolení a zahájilo předběžné tržní konzultace s firmami, které by byly schopné se na stavbě podílet.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky stavby, sporty, Horácká aréna, Jihlava, ODS, Vítězslav Schrek, projekt, Karolína Koubová, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava požádá o dotaci na víceúčelovou Horáckou arénu. Podíl města nepřevýší 600 milionů korun | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.