Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Rohozné je od jarní vichřice opravená většina poničených staveb včetně hasičárny

Rohozná na Jihlavsku, kterou zasáhla únorová vichřice Sabine, už opravila většinu poškozeného obecního majetku včetně hasičské zbrojnice. Do poloviny června rozdělí mezi obyvatele výtěžek veřejné sbírky vyhlášené kvůli způsobeným škodám. Vybralo se v ní více než milion korun, řekla starostka Štěpánka Šteflová.

Vichřice v obci 10. února zasáhla asi 80 objektů, rodinných domů, stodol i plotů nebo bazénů. Obyvatelé škody odhadli na asi osm milionů korun. Vichřice poškodila i kapli svatého Václava, bývalou školku, poštu, dílny, garáže a sklad, který bylo nutné zbořit. Poničila i takřka nové střechy. Jednou z nich byla střecha na nové hasičské zbrojnici. Vlivem větru spadly také oba její štíty. Náklady na opravu byly okolo 850 tisíc korun. Škody na pojištěném majetku, mezi které zbrojnice patřila, obec vyčíslila na 1,075 milionu korun.

Podle starostky obec ještě čeká oprava místních komunikací. Poštu, hasičskou zbrojnici i další objekty už se podařilo opravit. Připravuje se také stavba nového skladu na obecní techniku a materiál. Bude stát v místě původních kanceláří zemědělského družstva. Starý objekt plný azbestu bude nejdřív nutné zbourat. Obec na zásah získala dotaci. „Do konce června už musíme mít vyřízené povolení, zatím jsme měli jen studii záměru," řekla Štěpánka Šteflová. Nová hala včetně demolice původní bude stát asi devět milionů korun, dotace má pokrýt 70 procent nákladů.

Sbírka pro Rohoznou skončila. Na škody po vichřici lidé přispěli víc než milionem korun

V únoru se naší republikou prohnala vichřice Sabine. Jednou z nejpostiženějších obcí byla Rohozná na Jihlavsku, silný vítr tam poničil desítky nemovitostí, mnohé se ocitly zcela bez střechy. Na pomoc obci byla vyhlášená veřejní sbírka, skončila k...

Veřejná sbírka ve prospěch obyvatel vynesla 1,080.104,50 koruny. Objekty, které lidé po vichřici jako poškozené nahlásili, rozdělili zastupitelé na rodinné domy, stodoly a ostatní. „A ty různé skupiny se hodnotily různými procenty, záleželo i na výši škod. Nejvíc dostanou ti, kteří mají nejvíc poškozené rodinné domy," řekla starostka. Peníze budou vyplacené do 15. června.

Opravu hasičské zbrojnice zatím místní hasiči slavit nemohou. I když si letos připomínají 130. výročí založení, všechny oslavy přes léto jsou v obci v souvislosti s koronavirem zrušené. Pokud to situace umožní, je v plánu podzimní oslava spojená s otevřením nové naučné stezky o dolování stříbra, kterou obec připravuje. „Zároveň bychom nějakým způsobem chtěli poděkovat lidem, kteří při vichřici pomáhali," řekla Šteflová.

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky počasí, Rohozná, vichřice, Sabine, oprava, hasičská zbrojnice, rodinný dům, okres Jihlava, svatý Václav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Rohozné je od jarní vichřice opravená většina poničených staveb včetně hasičárny | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.