Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na stavbu silničního obchvatu Havlíčkova Brodu dostalo ŘSD dvě nabídky

Na stavbu čtyř kilometrů jihovýchodního obchvatu v Havlíčkově Brodě dostalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dvě nabídky. Obě převyšují odhadovanou cenu, která byla 1,163 miliardy korun. Turecká firma Bergiz Insaat nabídla, že stavbu uskuteční za 1,259 miliardy korun, sdružení Strabag, M-Silnice a Porr nabídlo 1,598 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které ŘSD zveřejnilo na Facebooku. Podle plánu by stavba nové části silnice I/38 měla začít na podzim.

Výběr firmy na stavbu tohoto silničního obchvatu zahájilo ŘSD letos v lednu, podle věstníku veřejných zakázek mohli zájemci nabídky předkládat do 10. června. Jak ředitelství uvedlo na svém webu, lhůtu stanovenou pro podávání nabídek předtím opakovaně prodloužilo kvůli dodatečným dotazům uchazečů.

Obchvat měřící 4,1 kilometru má v Havlíčkově Brodě propojit výpadovku I/34 na Žďár nad Sázavou a Pardubice a silnici I/38 směřující na Jihlavu.  Začnou-li stavební práce letos, měl by obchvat podle informaci na webu ŘSD začít sloužit v roce 2022.

Problém s výkupem pozemků 

Stavbu obchvatu dlouho prosazuje havlíčkobrodská radnice kvůli tíživé dopravní situaci v centru, problematický byl ale výkup posledních pozemků.  ŘSD začalo pozemky pro obchvat vykupovat v roce 2015, nedohodlo se s jedním z desítek vlastníků. Na rozhodnutí krajského úřadu o vyvlastnění jeho pozemků podal loni žalobu ke Krajskému soudu v Hradci Králové. Soud letos žalobu zamítl.

Stavební povolení na obchvat podle webu ŘSD vydal krajský odbor dopravy loni v listopadu, kvůli odvolání nemohlo nabýt právní moci. Jak už ŘSD informovalo, odvolání proti vydání stavebního povolení v květnu zamítlo ministerstvo dopravy a povolení je pravomocné.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky obchvat, stavba, doprava, Havlíčkův Brod, Ředitelství silnic a dálnic, Strabag, Facebook, pozemek, Ministerstvo dopravy České republiky, Krajský soud v Hradci Králové, Pardubice, Žďár nad Sázavou, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na stavbu silničního obchvatu Havlíčkova Brodu dostalo ŘSD dvě nabídky | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.