Počasí dnes27 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Chotěboř zahájila rekonstrukci bývalé pošty na náměstí. Sídlo tam najde městské muzeum

Město Chotěboř zrekonstruuje budovu bývalé pošty u náměstí pro potřeby městského muzea. Na stavební práce vybralo firmu PWB stavební, která je udělá za 66,8 milionu korun. Vyplývá to z Registru smluv. Stavbaři převzali objekt minulý týden v pátek. Úpravy by měli provést do konce příštího roku, řekl starosta Ondřej Kozub (ODS).

Od ledna 2026 by měla v budově začít pracovat firma, kterou radnice mezitím vybere na vybavení vnitřních prostor. Tyto práce by měly být hotové za půl roku, pracovníci městského muzea pak doladí expozice. Nové muzeum by chtělo město představit veřejnosti 2. září 2026. „To je harmonogram, který teď máme," řekl starosta Ondřej Kozub

Kromě muzejních a výstavních prostor pak v této budově naproti městskému úřadu bude také informační centrum a jednací sál, který bude využívat i městské zastupitelstvo. Celkové náklady na tento projekt podle předpokladu převýší 100 milionů korun, město na něj má slíbenou dotaci z evropského programu IROP. Pomohlo i to, že se Chotěboři letos v březnu vrátilo 106,6 milionu korun z městských úspor zadržovaných od předloňska ve Sberbank CZ.

Výstavní prostory chybí 

Městské muzeum bylo naposled v chotěbořském zámku, teď své výstavní prostory nemá. Koupit pro něj bývalou poštu se radnice rozhodla v roce 2019. Pro muzeum už vytvořila nový depozitář v budově u Fominovy ulice, který se postupně zaplňuje.

Muzeum v Chotěboři bylo založené v roce 1885. Na zámku sídlilo od roku 1952. Původním majitelům, rodině Dobrzenských, byl zámek vrácený počátkem 90. let. Muzeum pak na zámku zůstalo na základě nájemní smlouvy, vystěhovalo se odtud v lednu 2022. Jeho sbírky obsahují přes 30 tisíc předmětů. Podrobná historie je na webu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Chotěboř

Štítky muzeum, pošta, stavby, správa, muzea, Chotěboř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chotěboř zahájila rekonstrukci bývalé pošty na náměstí. Sídlo tam najde městské muzeum | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.