Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Soud šest dozorců věznice ve Světlé za chování k odsouzené nepotrestal

Soud v Pardubicích zprostil jednoho dozorce věznice ve Světlé nad Sázavou obžaloby z mučení odsouzené. U dalších pěti rozsudek zrušil, mohlo jít o přestupek. Okresní soud v Havlíčkově Brodě jim loni v září uložil podmíněné tresty tří let vězení s odkladem na tři roky, právní kvalifikaci činu změnil na zneužití pravomoci. Zároveň dostali zákaz vykonávat povolání dozorce po dobu dvou let. Ve věci okresní soud rozhodoval již potřetí, ve dvou předchozích případech je obžaloby zprostil, odvolací soud však vždy vrátil věc k novému projednání. Sedmého obžalovaného krajský soud již dříve osvobodil. Šestice obžalovaných byla zhruba tři roky postavena mimo službu.

„Rozsudek okresního soudu se zrušuje, protože nejde o trestný čin, ale žalovaný čin by mohl být posouzen jako kázeňský přestupek," uvedl předseda senátu Aleš Holík.

Pomočila se a podlahu musela vytřít 

Dozorci odsouzenou podle obžaloby v lednu 2020 připoutali k vnitřním mřížím oken cely, když předtím podle jejich výpovědi měla konflikt ve školském zařízení věznice a nadávala a vyhrožovala dozorcům. Podle státního zástupce byla připoutána vstoje za obě rozpažené ruce. Později jí sice pouta na krátkou dobu sňali, ale vzápětí ji znovu připoutali. Celkem tak strávila 3,5 hodiny, nemohla si dojít ani na záchod, pomočila se a musela podlahu sama vytřít.

„Přinejmenším se ukázalo, že ve věznici Světlá nad Sázavou byl opakovaně využíván zcela nevhodný způsob zaštiťovaný jako použití donucovacího prostředku, kdy byly odsouzené v uzamčené cele poutány k okenní mříži zády s roztaženýma rukama a s tím, že měly pouta na obou rukou. Jak Generální inspekce bezpečnostních sborů, tak i kontrola Generálního ředitelství vězeňské služby dovodily, že jde o způsob nevhodný a zřejmě od něj bylo upuštěno," řekl v odůvodnění rozsudku předseda senátu Aleš Holík.

Nepřiměřený postup 

Jednoho z obžalovaných soud zprostil obžaloby, protože přišel až v závěru celé události. U ostatních tří mužů a dvou žen vyhodnotil postup jako nepřiměřený a bez souladu se zákonem. Zároveň ale uznal, že se podobné případy už dříve vyskytly a vedení věznice praxi tolerovalo či schvalovalo.

Podle obhájců obžalovaných je odsouzená nevěrohodná a konfliktní recidivistka, která se už dříve chtěla dozorcům pomstít. Odmítli, že by byla trýzněna, použitý donucovací prostředek se ve věznici v těchto případech používal, a dozorci měli důvod proti ní zakročit. Žena také byla v povoleném časovém limitu odpoutána, aby si mohla dojít na záchod, ale neuklidnila se a pokračovala ve verbálních útocích, proto ji připoutali znovu. Dozorci podle advokátů neměli v úmyslu způsobit jí újmu. Pokud by byli odsouzeni, ztíží to v budoucnu práci ve všech věznicích, neboť personál bude mít obavy v podobných situacích zasáhnout. Svou vinu odmítli i všichni obžalovaní, soud ale nepřesvědčili o tom, že bylo nutné použít tento donucovací prostředek.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vězeňská služba ČR

Štítky soud, věznice, dozorce, Světlá nad Sázavou, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud šest dozorců věznice ve Světlé za chování k odsouzené nepotrestal | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.