Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Havlíčkův Brod začne připravovat stavbu krytého bazénu. Stav toho současného už není dobrý

 Havlíčkobrodská radnice začne připravovat podklady pro stavbu krytého plaveckého bazénu u letního koupaliště. Nynější bazén je vedle zimního stadionu ve sportovním areálu Kotlina v městském parku. Jeho stav není dobrý, životnost se podle odborných posudků odhaduje na čtyři až pět let, řekl místostarosta Libor Honzárek (TOP 09).

„Samozřejmě monitorujeme technický stav těch konstrukcí," řekl místostarosta Libor Honzárek k nynějšímu bazénu. Zahájit projekční přípravu k novému krytému bazénu uložilo radě města v pondělí městské zastupitelstvo.

Novostavba by měla vzniknout na volném pozemku v areálu letního koupaliště u Chotěbořské ulice. Město zvažovalo také rekonstrukci bazénu v parku, ale ukázalo se, že náklady by byly téměř stejné jako na nový stadion, uvedl Honzárek. Dodal, že stavbu v nynější lokalitě navíc limituje to, že je v sevřeném údolí Cihlářského potoka, není tam ani dostatečné parkoviště. Na novém místě by bylo možné například také využít fotovoltaiku a technologie, které umožňují snížit spotřebu energií, uvedl.

Podle místostarosty je potřeba uvážit to, jaký typ bazénu zvolit a jaké by měl mít vybavení i vzhledem k výši investice. Podle podkladů, které projednalo zastupitelstvo, byly podle starší studie náklady před dvěma lety odhadnuté na 360 milionů korun. Nynější předpoklad je spíš 400 až 500 milionů.

Krytý plavecký bazén byl podle dostupných údajů v Havlíčkově Brodě otevřený v roce 1998. V jeho zhoršeném stavu se může promítat kvalita výstavby i to, že se v bazénu používala slaná voda místo původní chlorované. „To prostředí slané vody je velmi náročné zejména pro kovové části konstrukcí," uvedl Honzárek.

Slaná voda byla v městském bazénu zavedená v roce 2003. Zástupci města tehdy uvedli, že nová technologie dezinfekce vody přispěje k vyšší návštěvnosti, protože na chlor je dost lidí alergických. Teď už se zase do vody přidává chlor.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky bazén, stavby, správa, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havlíčkův Brod začne připravovat stavbu krytého bazénu. Stav toho současného už není dobrý | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.