Ondřej Prchal, student krajské Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod, postoupil do finále 4. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku. Odbornou porotu oslovila v korespondenčním kole jeho Tortilla s avokádem, pomerančem doplněná salátkem z polníčku a rukoly.
Finále se uskuteční ve čtvrtek 8. prosince v pražských Holešovicích, kde se představí celkem 15 soutěžících ze 12 krajů České republiky. Soutěžící si rozdělí ceny v hodnotě 20 tisíc korun.
Soutěžící mají za úkol připravit rychlou, chutnou a originální svačinu. Jako hlavní surovinu musí použít tuňákové výrobky. V živém finále připraví 15 studentů svůj soutěžní pokrm před dvěma porotami, které budou hodnotit například chuť, složení receptury, správnou techniku přípravy nebo jedinečný nápad. Soutěže se účastní studenti středních škol se zaměřením na gastronomii a stravovací služby. Letos se přihlásil rekordní počet 37 škol.
Odborná porota finálového kola soutěže Svačina roku bude mít letos trojí zastoupení. Soutěžní recepty budou hodnotit kuchařské osobnosti ve složení Mistr Kuchař Vladimír Picka, šéfkuchař restaurace Aureole Jiří Král a nově také provozovatel restaurace Konírna a Zájezdního hostince na Štěpáně Martin Slezák. Druhou porotu tvoří zástupci pořadatele soutěže. Živé finále bude opět uvádět herečka, moderátorka a kuchařka Markéta Hrubešová.
Tortilla s avokádem, pomerančem doplněna salátkem z polníčku a rukoly
Suroviny (4 porce):
1 ks Rio Mare Paté tuňákový krém v konzervě, dva pomeranče, dvě avokáda, čtyři koktejlová rajčata, ½ balení salátu rukola, ½ balení salátu polníček, čtyři tortilly, na salátek – lžíce vinného octu, dvě lžíce olivového oleje Monini, 10 gramů polníčku, 10 gramů rukoly, čtyři koktejlová rajčata, sůl a pepř na dochucení.
Postup:
Tortillu opečeme na pánvi, potřeme tuňákovým krémem Rio Mare Paté a poklademe předem očištěným a na plátky nakrájeným avokádem, pomerančem a koktejlovými rajčaty. Nakonec přidáme rukolu s polníčkem a zabalíme. Tortillu rozkrojíme na polovinu a servírujeme se salátkem.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.