Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Světlá dokončí obnovu náměstí do léta, vše vyjde zhruba na 75 milionů. Podívejte se na výsledek

Ve Světlé nad Sázavou bude náměstí Trčků z Lípy celkově obnovené do léta. Ještě je potřeba dokončit úpravu parčíků i největší plochy od radnice k sousednímu kostelu svatého Václava, kde teď stavbaři také budují objekt nového informačního centra. Za úpravy náměstí město s pomocí úvěru zaplatí okolo 75 milionů korun. Novinářům to řekl starosta František Aubrecht (nestraník). Nově upravit se radnice následně chystá navazující pozemky z náměstí k řece Sázavě.

V letošním rozpočtu města, který schválili světelští zastupitelé v minulém týdnu, je na zahájení úprav dalšího veřejného prostranství 16 milionů korun. Jde o prostor mezi kostelem a budovou městského úřadu směrem k blízké řece v lokalitě Pěšinky. „Letos to nestihneme, zatím ještě nemáme vysoutěženo," uvedl starosta František Aubrecht. Předpokládá, že příští rok bude na dokončení této akce potřeba asi šest milionů korun.

Plánovaný projekt zahrnuje úpravu vstupu do světelského podzemí, které se nachází severovýchodně od kostela. Síť středověkých chodeb měří skoro 200 metrů, zpřístupněná byla před 20 lety. Pozemek mezi kostelem a radnicí bude upravený jako park, vznikne zde také malá kašna napájená vodou z místní studánky.

Spodní část náměstí Trčků z Lípy nechalo město nově upravit v roce 2021, od loňska se revitalizace týká zbývající rozměrnější části centrální plochy. Stavbaři zrekonstruovali technické sítě pod náměstím, plocha byla nově upravená a předlážděná. Na opravách se podílel kraj, jemuž patří silnice, a provozovatel vodovodů a kanalizací. Revitalizace náměstí by měla být podle starosty hotová do konce května a o měsíc později by měla skončit stavba informačního centra.

Socialistická výstavba 

Světelské náměstí, kdysi tvořené domky s podloubím, podle dřívějších informací radnice pokazila socialistická výstavba. Město s 6300 obyvateli se na úpravu náměstí připravovalo řadu let. Na uskutečnění akce má radnice vyjednaný úvěr na 60 milionů korun.

Letošní městský rozpočet Světlé nad Sázavou obsahuje celkové výdaje za 288 milionů korun. Na investice, správu a údržbu majetku z nich půjde 92 milionů.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky náměstí, úprava, stavby, správa, Světlá nad Sázavou, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Světlá dokončí obnovu náměstí do léta, vše vyjde zhruba na 75 milionů. Podívejte se na výsledek | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.