Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Světelská sklárna Crystalite Bohemia dodá aerolinkám nápojové sklo za 40 milionů korun

Sklárna Crystalite Bohemia letos dodá americkým aerolinkám Delta Air Lines nápojové sklo v hodnotě přes 40 milionů korun. Jde o více než čtyři miliony sklenic a nápojových karaf, které budou součástí palubního vybavení. První zásilky byly expedovány začátkem září, sdělil ČTK obchodní ředitel sklárny Aleš Trpák.

„Do dnešního dne jsme již vyvezli 47 kontejnerů, což je asi 3,2 milionu kusů. Do konce roku plánujeme expedovat ještě jeden milion,“ uvedl Trpák.  Doplnil, že pokud se kontrakt podaří prodloužit, znamenalo by to pro sklárnu v příštím roce zajištění odbytu na další dva miliony kusů skla.

Sklenice v šesti velikostech vyrábějí automatické linky ve světelském závodě. Nápojové karafy ručně vyrobí skláři v Květné na Uherskohradišťsku, tedy ve druhém závodě Crystalite.

Crystalite dostala zakázku prostřednictvím australské firmy Buzz, která vyhrála v tendru na obnovu palubního vybavení pro gastronomii celé letecké flotily Delta Air Lines. Sklárna uvedla, že design celé řady je od italského studia Alessi. Výrobky Crystalite jsou podle Trpáka určeny pro první a business třídu.

Roční obrat kolem 930 milionů korun 

Světelská sklárna používá od začátku roku sklovinu obohacenou o titan, z níž jsou výrobky odolnější a vydrží více cyklů umytí v myčce. Nová sklovina podle Trpáka pomáhá sklárně přitáhnout nové zákazníky z provozů zaměřených na gastronomii, včetně aerolinek. Letos už Crystalite dodala nápojové sklo Virgin Atlantic a Eva Air. „V současné době jsme ve výběrových řízeních u dalších dvou leteckých společností, u každé z nich se ucházíme o dodávky zhruba 1,5 milionu kusů nápojového skla,“ uvedl.

Crystalite Bohemia funguje v areálu zkrachovalých světelských skláren Sklo Bohemia. Nynější majitel Lubor Cerva obnovil linkovou výrobu nápojového a dekoračního skla. Společnosti, která nyní vykazuje roční obrat kolem 930 milionů korun, rovněž patří sklárna v Květné vyrábějící ruční sklo. Celkově Crystalite zaměstnává přes 800 lidí. Do světelského závodu nabírá další pracovníky kvůli zavádění nových technologií.

Autoři | Foto www.crystalite.org

Štítky sklárna, sklo, letecká společnost, CRYSTALITE BOHEMIA, Delta Air Lines, Virgin Atlantic Airways, okres Uherské Hradiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světelská sklárna Crystalite Bohemia dodá aerolinkám nápojové sklo za 40 milionů korun | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.