Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Potravinová banka Vysočina chce mít svůj sklad ve Světlé nad Sázavou. Lidí, kteří potřebují pomoc, přibývá 

Potravinová banka Vysočina sídlící v Ledči nad Sázavou si chce vybudovat vlastní sklad. Zatím je v nájmu. Koupit a upravit chce objekt bývalé sklárny v blízké Světlé nad Sázavou, řekl předseda potravinové banky Miroslav Krajcigr. Na projekt za 18,9 milionu korun vyjednává dotaci.

Podle webu Operačního programu Životní prostředí doporučila výběrová komise minulý měsíc tento projekt k financování.

Banka podle předsedy potřebuje větší skladovací prostory, protože objem potravin, které přerozděluje potřebným lidem, se výrazně zvýšil. „V tomhle období, kdy byl covid a ukrajinská krize, jsme už měli docela problémy s využitím prostor, byli jsme na hraně," uvedl Miroslav Krajcigr. Díky vlastní nemovitosti potravinová banka ušetří za nájem, měla by mít také lepší možnosti při čerpání dotací.

Objekt ve světelské Komenského ulici má potravinová banka zatím v nájmu. Díky dotaci ho bude moci koupit a vyměnit tam špatná stará okna za nová. Pak bude shánět peníze na další opravy. Postupně by se tam měla banka přestěhovat. V Ledči nad Sázavou zůstane přibližně za čtyři roky jen její menší sklad.

Sbírka potravin bude v listopadu 

Lidí, kteří potřebují potravinovou pomoc, podle vedoucí banky Evy Šilhanové pořád přibývá, jde o místní obyvatele. „My už v tuhle chvíli nemáme základní potraviny - mouku, mléko, olej, rýži. Máme tu pár krabiček těstovin," řekla Eva Šilhanová. Lepší zásoby má banka v drogerii. „Před sbírkou toho máme vždycky méně, ale takhle vybraní jsme nikdy nebyli," podotkla.

Podzimní kolo sbírky potravin v obchodech pořádané Českou federací potravinových bank bude 12. listopadu. Banka Vysočiny bude spolu s dalšími organizacemi zajišťovat sbírku ve 21 obchodech. Přímo do banky půjdou dary z pěti prodejen.

Potravinová banka Vysočina je nestátní nezisková organizace, jejím cílem je bojovat proti hladu, chudobě a plýtvání potravin. Loni rozdala 376 tun potravin, o 152 tun víc než v předchozím roce. Jídlo, které zbylo v obchodech a jiných provozovnách, poskytuje prostřednictvím charit, sociálních odborů a dalších organizací.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky potravinová, banka, reality, sociální, Havlíčkobrodsko, Kraj Vysočina, Světlá nad Sázavou, jídlo, dotace, Ledeč nad Sázavou, Rusko-ukrajinská krize (2021–2022)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravinová banka Vysočina chce mít svůj sklad ve Světlé nad Sázavou. Lidí, kteří potřebují pomoc, přibývá  | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.