Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sklářští mistři o víkendu rozpálí historickou pec. K tomu se budou péct obilné placky a vyrábět sýr

Poslední srpnový víkend, tedy již tuto sobotu a neděli, ožije louka v místní části Vlkovsko v Havlíčkově Brodě, kde je postavena funkční replika středověké sklářské pece. Hlavní program je připraven na sobotu.

„Velice nás těší, že i letos se podaří uvést tuto jedinečnou pec do chodu. A to díky spolupráci Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod se spolkem Skláři Vysočiny. Navíc je připraven velmi zajímavý doprovodný program, který určitě osloví všechny věkové skupiny,“ zve k návštěvě Roman Fabeš, radní Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů.

Replika historické sklářské pece byla poprvé zprovozněna v roce 2016 za účelem výzkumu realizovaného Muzeem Vysočiny Havlíčkův Brod, a to pod vedením tehdejšího ředitele muzea Jiřího Jedličky. Cílem bylo formou experimentální archeologie ověřit, zda stovky let staré dochované teoretické poznatky o postupech při výrobě skla skutečně fungují a upozornit na význam sklářské výroby na Vysočině. Což se podařilo. Proto v loňském roce havlíčkobrodské muzeum avizovalo, že provoz pece bude v roce 2020 posledním, a to zejména kvůli tomu, že odborné výzkumné práce byly dovršeny a navíc zprovoznění pece je poměrně časově i finančně nákladnou záležitostí.

Lidé zkusí dojit a vyrábět máslo 

Naštěstí tato experimentální tavba si získala řadu příznivců, kterým bylo také velmi líto zrušit funkční pec, která nemá v rámci České republiky obdoby. V čele se sklářem Františkem Novákem z Dobronína, který zde osobně v rámci pokusů každý rok tavil sklo, se podařilo seskupit partu nadšenců, která letos naváže na tuto již tradiční akci a obstará materiál, topení i organizační zajištění.  Díky tomu, že se pec stala populární nejenom v odborných kruzích a u škol, má dnes řada různorodých organizací zájem zapojit se do doprovodného programu, který je tak díky tomu obzvláště pestrý.    

Hlavní program je připraven na sobotu, kdy si bude možné od 10 do 16 hod. vyzkoušet výrobu sýra, stloukání másla, mletí obilí nebo pražení obilných placek. Prezentována bude i středověká keramika a děti si budou moci samy vyrobit malou keramickou sošku nebo jiný výrobek. Určitě zaujme i část věnovaná mléku, která poodhalí způsob jeho výroby a co všechno se z něj dá ještě dále zhotovit. Chybět nebude ani možnost vyzkoušet si vlastnoručně dojení. Až do neděle si dále zájemci budou moci vyrazit skleněnou minci a samozřejmě občerstvit se dobovými pochutinami.

Nyní je chystání akce v plném proudu. Přípravné práce obnášejí i odvodnění podmáčených luk a dokonce skláři museli opravit i poškozenou část pece. O propagaci se stará havlíčkobrodské muzeum, které připravilo již zmiňovaný doprovodný program, který není pouze o sklářství, ale též o dobových pokrmech či jejich tradiční přípravě. Přesto hlavní náplní zůstává tavení skla dle historických postupů, kdy se nejprve ručně roztopí pec až na 1 400 stupňů a následně se z utavené skloviny vyrobí několik desítek číší a pohárů. Na místě bude možné zakoupit také skleněné výrobky z dílen místních sklářů. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky skláři, řemeslo, historie, pec, muzeum, Kraj Vysočina, Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod, sýr, Havlíčkův Brod, Roman Fabeš, Jiří Jedlička, Česko, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sklářští mistři o víkendu rozpálí historickou pec. K tomu se budou péct obilné placky a vyrábět sýr | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.