Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nakvétání bledulí v rezervaci Ransko brzdí mráz. „Nešlapej na mě" upozorňují nové tabulky

Nakvétání bledulí v přírodní rezervaci Ransko na Havlíčkobrodsku zpomalily březnové mrazy. Na místě nyní leží zbytky sněhu, stružky v lese jsou zamrzlé a z větší části jsou pokryté ledem i blízké rybníky. Až se oteplí, bude toto území s rozsáhlým výskytem bledule jarní v plném květu během jednoho až dvou týdnů, řekl Lubomír Dajč, který v CHKO Žďárské vrchy pracuje jako stráž ochrany přírody.

Bledulí je zatím na Ransku vidět pomálu, zatímco poslední roky se ukazovaly už koncem února. „Ale zřejmě je to takový standardní čas. Minulé zimy byly teplejší," řekl Lubomír Dajč k letošku.

Národní přírodní rezervace Ransko zabírá 695 hektarů území mezi Havlíčkovou Borovou a Starým Ranskem u Krucemburku. Bledule tam rostou na více místech. Vzhledem k nynějším protiepidemickým opatřením se teď na ně mohou chodit dívat jen lidé z nejbližšího okolí. Minulé roky se tam zjara střídaly davy. „Myslím si, že posledních pět šest let byl zájem enormní," řekl Dajč, který lokalitu zjara pravidelně kontroluje dvě desetiletí. Podotkl, že u hráze rybníka zastavovaly i výletní autobusy.

Největší výskyt bledulí na Vysočině 

Do národní přírodní rezervace lidé nesmí vstupovat, pohybovat se tam mohou jen po vyznačených cestách. „Bledule je chráněná zákonem," připomněl Dajč. Ve dvou úsecích, kam se běžně chodí nejvíc, nechala správa CHKO osadit provizorní plůtek. „Vždycky jsme tu měli upomínající nebo až zákazové značky, letos jsme to změnili," podotkl Dajč, který nízké ohrazení instaloval. Jsou na něm tabulky s údaji o bledulích, například „Kvetu dřív než ostatní", „Nešlapej na mě" nebo „Mám ráda vlhko".

Rezervaci Ransko s největším výskytem bledulí jarních na Vysočině poznamenalo to, že tam v minulých letech odumřelo mnoho jasanů napadených houbovou chorobou. I teď tam jsou vidět mrtvé stromy, ale i nová výsadba chráněná oplocením. Holiny však zarůstají, zejména maliníkem a ostružiníkem. Bledulím tak přibývá konkurence, uvedli ochránci na informační tabuli.

Bledulišt je na Vysočině víc 

Bledule na Vysočině rostou například v i přírodních rezervacích Údolí Chlébského potoka na Bystřicku nebo na Hroznětínské louce na Havlíčkobrodsku. Přírodní podívanou s miliony bílých kvítků najdeme třeba i v lese Jechovec u Staré Říše na Jihlavsku. Zmíněná oblast je více než třicet let vyhlášena jako přírodní rezervace. V tomto lesním porostu se nachází kromě bledule jarní i dřípatka horská. 

Bílé kvítky zabírají v lese plochu o rozloze dva a půl hektaru. Bleduliště v Jechovci je vyhlášené, každý rok ho navštěvují tisíce lidí z celé republiky. Les Jechovec je však velkým lákadlem pro zloděje. Bledule jarní jsou totiž chráněné, a jejich nedovolené trhání se tak lehce může stát trestným činem.

FOTO, VIDEO: Les Jechovec opět ozdobily bílozelené květy bledulí

Už několik dní je v přírodě k vidění tradiční symbol přicházejícího jara – bledule. Vysočina se může pyšnit vůbec největším bledulištěm ve střední Evropě. Přírodní podívanou s miliony bílých kvítků najdeme v lese Jechovec u Staré Říše na...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky příroda, počasí, Havlíčkobrodsko, bledule, Ransko, les, přírodní rezervace, bledule jarní, Kraj Vysočina, okres Havlíčkův Brod, CHKO Žďárské vrchy, Krucemburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nakvétání bledulí v rezervaci Ransko brzdí mráz. „Nešlapej na mě" upozorňují nové tabulky | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.