Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Historickým městem roku je na Vysočině Havlíčkův Brod. Postupuje do celostátního kola

Titul Historické město roku 2020 za Kraj Vysočina získal Havlíčkův Brod. Postoupí do celostátního kola soutěže, jejíž výsledky budou vyhlášeny v dubnu u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Ilona Ampapová z telčského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ).

Havlíčkův Brod byl v soutěži naposledy v roce 2011. „Od té doby doznalo historické centrum města progresivních změn, a to nejen v případě obnov samotných kulturních památek, ale především veřejných prostor a podpory veřejného společenského života v nich," uvedla Ilona Ampapová. Havlíčkův Brod uspěl v konkurenci pěti dalších měst. Byla mezi nimi i Brtnice na Jihlavsku, která titul z celostátního kola získala za rok 2018.

Komisi, která přihlášená města navštívila v polovině ledna, Havlíčkův Brod mimo jiné přesvědčil tím, jak se vypořádal s rozsáhlými zásahy do původní zástavby v průběhu 20. století.

Město svůj vzhled vylepšilo díky demolici panelového domu a revitalizací Smetanova náměstí, rekonstrukcí Havlíčkova náměstí nebo obnovou Staré radnice. Komise ocenila i zásahy v Parku Budoucnosti a opravu Dolní, Žižkovy ulice a Na Ostrově.

Čtyřpodlažní panelový dům šel k zemi v listopadu 2011, protože bránil průchodu historickou Havlíčkovou uličkou.

Titul se uděluje od roku 1994

Úspěšné podle komise byly v Havlíčkově Brodě obnovy jednotlivých staveb včetně gymnázia ve Štáflově ulici, Štáflovy chalupy, která je národní kulturní památkou, nebo městského opevnění. Město pracuje také na postupném restaurování rozsáhlého cyklu maleb z augustiniánského kláštera. Lunety byly nalezené před lety ve špatném stavu na půdě kláštera. Město převzalo od státu tento soubor 45 olejomaleb z období baroka bezúplatně v roce 2009. V současné době zbývá zrestaurovat osm obrazů.

Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón s právem užívat titul Historické město roku uděluje od roku 1994 Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska společně s ministerstvem kultury a ministerstvem pro místní rozvoj. Z Vysočiny na celostátní úrovni zvítězila prozatím vedle Brtnice jen Polná, která vyhrála v roce 2007.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vysocina.eu

Štítky památky, historie, Havlíčkův Brod, Vysočina, Kraj Vysočina, Národní památkový ústav, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, okres Jihlava, Brtnice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historickým městem roku je na Vysočině Havlíčkův Brod. Postupuje do celostátního kola | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.