Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Havlíčkův Brod potvrdil, že přidá 50 milionů korun na stavbu krajské knihovny

Havlíčkobrodští zastupitelé včera potvrdili, že je město připraveno přidat 50 milionů korun na novou krajskou knihovnu, kterou se v Havlíčkově Brodě chystá postavit kraj. Na mimořádném zasedání jednohlasně schválili návrh smlouvy, již už minulý týden v úterý všemi hlasy přijalo krajské zastupitelstvo. Podle náměstka hejtmana Libora Joukla (ČSSD) by výstavba knihovny mohla začít příští rok.

Kraj s městem původně vyjednával o zhruba 30 milionů korun vyšším příspěvku na novou knihovnu, což ale havlíčkobrodští zastupitelé 13. června neschválili. Tři dny nato se pracovně sešli znovu a vedení Vysočiny předložili vlastní návrh, který kraj po připomínkách přijal. Jeho dnešní schválení v havlíčkobrodském zastupitelstvu Tecl označil za jasný signál, že město o knihovnu stojí. V dřívějších debatách se totiž ozývalo to, že by krajská knihovna měla být v krajské Jihlavě.

Náklady na knihovnu v Havlíčkově Brodě, včetně vybavení, budou podle dříve zveřejněných údajů kolem 160 milionů korun a dalších 30 milionů korun by měl stát parkovací dům pro 99 aut.

Krajská knihovna zatím v Havlíčkově Brodě sídlí ve Staré Radnici a potřebuje více místa. Město o novou budovu bojuje léta. Kraj nyní její stavbu připravuje na volném pozemku u kulturního domu Ostrov. Město dnes také schválilo, že s krajem smění potřebné pozemky. Navrhlo rovněž výši příspěvku na chod nové knihovny. V prvním roce je radnice ochotna přispět deseti miliony korun. „Přesně po roce by tato částka upravila po vzájemném jednání s přihlédnutím ke skutečným nákladům,“ řekl starosta. Nyní radnice na knihovnu za rok dává 7,6 milionu korun.

Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě působí ve třech pronajatých prostorách, využívá také zázemí městské knihovny. Stavbu nové knihovny v Brodě začal kraj připravovat už před deseti lety, a to u nemocnice. Z něj ale později sešlo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky knihovna, Havlíčkův Brod, ČSSD, Kraj Vysočina, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havlíčkův Brod potvrdil, že přidá 50 milionů korun na stavbu krajské knihovny | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.