Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nehodový úsek na I/38 u Havlíčkova Brodu má zlepšit okružní křižovatka. Hned to ale nebude

Zvýšení bezpečnosti dopravy v nehodovém úseku hlavního tahu 38 u Havlíčkova Brodu se sjezdy do Svatého Kříže a dalších vsí by podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) mohla zajistit stavba okružní křižovatky. Zatím se zpracovává studie, řekla k záměru ředitelka jihlavského ŘSD Marie Tesařová. Pokud skutečně dojde na stavbu křižovatky, bude to podle ní nejdřív za několik let.

Z nové křižovatky by sjezdy vedly směrem na Svatý Kříž na jedné straně, a do Mendlovy Vsi a Ovčína ležících na druhé straně hlavní silnice 38. Zastupitelé Havlíčkova Brodu v pondělí schválili pořízení potřebné změny územního plánu. Součástí několikaměsíčního procesu bude veřejné projednání záměru ŘSD. „Všichni, co tam jezdíme, víme, že tam ta situace není úplně dobrá," řekl novinářům místostarosta Libor Honzárek (TOP 09).

Na problémy v místě křížení s touto hlavní silnicí směřující na Jihlavu si už dřív stěžovali lidé z okolních vsí. Jde o místní části Havlíčkova Brodu. Velkorysost navrženého řešení podle Honzárka město trochu překvapila, dřívější úvahy se týkaly spíš odbočovacích pruhů. Na jednu stranu by okružní křižovatka byla podle místostarosty nadčasovým řešením, které by na druhou stranu vyžadovalo i nemalou finanční spoluúčast města. Dodal, že v místě zvažované okružní křižovatky také vedou technické sítě.

Obyvatele překvapila velikost 

Podle vyjádření předsedkyně osadního výboru ve vsi Svatý Kříž Ilony Heijting zveřejněném na webu města obyvatele vsí překvapila velikost záměru. Za rozumné nepovažuje například to, že by po dokončení křižovatky měly být zaslepené nynější přístupové cesty přes hlavní tah do vsí. O záměru podle ní chtějí lidé mluvit s vedením města.

ŘSD teď u Havlíčkova Brodu začalo stavět jihovýchodní silniční obchvat. Výpadovou silnici I/38 na Jihlavu propojí s výpadovkami směrem na Žďár nad Sázavou a Pardubice. Zvažuje také stavbu dalšího segmentu obchvatu jihozápadním směrem, který by spojil tah I/38 se silnicí I/34 na Humpolec. Stavba okružní křižovatky na I/38 je další samostatný záměr.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky reality, správa, doprava, silnice, Havlíčkův Brod, ŘSD, kruhový objezd, Ředitelství silnic a dálnic, Svatý Kříž, Libor Honzárek, TOP 09, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nehodový úsek na I/38 u Havlíčkova Brodu má zlepšit okružní křižovatka. Hned to ale nebude | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.