Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Skvělý výsledek! Čtveřice kovářů z Vysočiny vyhrála ve významné evropské soutěži

Nebývalého úspěchu dosáhla čtveřice kovářů z našeho kraje. Na pravděpodobně největší soutěži svého druhu v Evropě oslnili porotu plastikou stylizované lodi ve vlnách a získali první místo v jedné z kategorií kovářského umění. Začátkem tohoto týdne přijali pozvání Jany Fischerové a Jany Fialové všichni čtyři členové kovářského týmu Jiří Ondráček, Luboš Jan, Josef Tulis i Václav Noha.

„Bylo mi ctí poděkovat pánům za skvělou reprezentaci Vysočiny v jednom z tradičních řemesel,“ říká Jana Fischerová, náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu. „Pánové předvedli, že jsou mistry svého řemesla a obstáli v celosvětové konkurenci, navíc všichni ve svých dílnách ochotně předávají zkušenosti mladým zájemcům o praxi, a jeden z nich dokonce pracuje se studenty na třebíčské průmyslovce,“ oceňuje zájem o výchovu dalších kovářských generací Jana Fialová, krajská radní pro oblast školství, mládeže a sportu.

Tříhodinový časový limit

Třiadvacáté evropské bienále v kovářském umění se konalo v italském městě Stia na konci letních prázdnin. Podobu díla měli pánové rozmyšlenou ještě před příjezdem do Itálie. V časovém limitu tři hodiny pod přísným dohledem porotců vytvořili klasickou kovářskou technikou asi 40 centimetrů vysokou plastiku lodi ve vlnách s názvem Fortitudo. Vápenec ve spodní části plastiky pochází z Nové Vsi. Originál díla je vystaven v Itálii, nicméně jeho obdobu kovanou na Vysočině v rámci příprav ještě před odjezdem na soutěž přivezli členkám rady ukázat.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky kovář, soutěž, plastika, Kraj Vysočina, Jana Fischerová, Jana Fialová, Jiří Ondráček, Václav Noha, Evropa, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skvělý výsledek! Čtveřice kovářů z Vysočiny vyhrála ve významné evropské soutěži | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.