Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj Vysočina už dal na snížení počtu divokých prasat tři miliony korun

Na snížení stavu černé zvěře už Kraj Vysočina vyčlenil skoro tři miliony korun. Myslivcům platí za spodní čelisti ulovených zvířat od roku 2013. Pro letošek má na jejich výkup 750 tisíc korun, stejná částka bude rozhodnutím krajské rady vyhrazena v rozpočtu Vysočiny i pro příští rok. Stavy divokých prasat se podle tiskové zprávy kraje dlouhodobě spíš zvyšovaly, v posledních dvou letech stagnují.

Letos zjara bylo podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) na Vysočině zaznamenáno přes 2800 kusů černé zvěře, o dva roky dřív přes 3500 kusů. Uloveno bylo na Vysočině od dubna 2018 do konce letošního března skoro 9400 divokých prasat, zatímco o rok dřív jich myslivci v kraji zastřelili přes 14 500. Další informace o stavech zvěře v honitbách Vysočiny jsou na webu ČSÚ.

Divoká prasata působí škody na zemědělských pozemcích. Podle kraje stoupá i nebezpečí přenosu nákaz na domácí chovy prasat. Při výkupu čelistí černé zvěře kraj spolupracuje s okresními mysliveckými spolky, poskytuje je k dalšímu výzkumu. „Vhodnou aplikací výsledků výzkumu a soustředěním lovu na cílové skupiny lze pak ovlivnit snížení početních stavů této zvěře," uvedl radní kraje Martin Hyský (ČSSD).

Za vyčištěnou spodní čelist selete nebo bachyně se platí 350 až 500 korun. Doloženo u nich musí být například i datum lovu, označení uživatele honitby či lovce. Od myslivců teď kraj vykupuje čelisti zvířat odlovených od loňského listopadu do konce tohoto měsíce. V minulém období ukončeném 3. říjnem 2018 kraj vykoupil přes 1750 čelistí a o rok dříve zhruba 1900.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, správa, Vysočina, Kraj Vysočina, divoké prase, myslivost, Český statistický úřad, Martin Hyský, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina už dal na snížení počtu divokých prasat tři miliony korun | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.