Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Kachlička je pořád zakázaná. Někde se naopak voda mírně zlepšila

Na Vysočině hygienici znovu prodloužili zákaz koupání v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku vydaný koncem června. Oproti minulému týdnu se naopak mírně zlepšila voda v rybnících Domanínský a Medlov na Žďársku, ubylo v nich sinic. Aktuální údaje zveřejnila krajská hygienická stanice na webu.

Rekreační rybníky a přehrady na Vysočině kontrolují hygienici v letní sezoně každé dva týdny. Po sedmi dnech odebírají vzorky jen u nádrží se znečištěnou vodou. Na Vysočině, kde hygienici kontrolují 17 vodních ploch, po týdnu zkontrolovali pět z nich. Mírné zlepšení u některých z nich může podle Josefa Roháčka z hygienické stanice ve Žďáru nad Sázavou souviset s poklesem teploty vzduch i vody v posledním týdnu. V rybnících je nyní voda teplá asi 20 stupňů Celsia. Na začátku července byla někdy i přes 24 stupňů.

V rybníku Domanínský se za poslední týden zvýšila průhlednost o 10 centimetrů na 70 centimetrů. I když poklesl obsah sinic, zůstává velmi vysoké množství chlorofilu-a. Proto je i mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů. Hygienici doporučují se po koupání v jeho vodě osprchovat. Obdobně je na tom rybník Ředkovec na Havlíčkobrodsku, kde je ale voda průhledná jen do 20 centimetrů.

Rybník Medlov už má znečištění jen mírné. Voda je tam vhodná ke koupání stejně jako v nádrži Trnávka na Pelhřimovsku. Trnávka na katastru Červené Řečice má nyní vodu průhlednou až 240 centimetrů. Za poslední týden se průhlednost zvýšila o víc než půl metru.

Zbývající vodní plochy nyní hygienici nesledovali. Kvalita jejich vody byla minulý týden dobrá.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koupání, sezona, léto, voda, hygiena, Kraj Vysočina, rybník, Krajská hygienická stanice, okres Havlíčkův Brod, Medlov, okres Žďár nad Sázavou, Kachlička, Žďár nad Sázavou, Trnávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Kachlička je pořád zakázaná. Někde se naopak voda mírně zlepšila | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.