Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stavebním firmám v kraji klesla ve čtvrtletí výroba o 2,3 procenta. Vliv mohl mít úpadek PSJ

Stavebním podnikům sídlícím na Vysočině klesla v letošním prvním čtvrtletí základní výroba o 2,3 procenta na 940 milionů korun. V osmi krajích přitom v meziročním porovnání výroba těchto firem vzrostla, v Česku zaznamenali statistici její průměrné zvýšení o 4,5 procenta. Vyplývá to z údajů jihlavské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ). Meziroční porovnání výsledků firem na Vysočině mohl poznamenat úpadek stavební společnosti PSJ.

Statistici sledují základní stavební výrobu firem s 50 a více zaměstnanci. V Česku jejich výroba za celý rok 2018 stoupla v průměru o 14,7 procenta, zatímco firmy z Vysočiny vykázaly ve stejné době nárůst o 11,6 procenta. Společnost PSJ ještě v první polovině minulého roku fungovala, pak sama na sebe podala návrh na insolvenci. Loni v září zaměstnávala zhruba 260 lidí.

PSALI JSME: Společnost PSJ podala návrh na insolvenci, nesehnala strategického finančního partnera

Firmy na Vysočině měly letos od ledna do konce března meziročně skoro o desetinu nižší výrobu v pozemním stavitelství. Zakázky v inženýrském stavitelství, týkající se například i komunikací, jim proti prvnímu loňskému čtvrtletí stouply o třetinu. Větší část podniků se ale zaměřuje na pozemní stavitelství.

Ve stavebních firmách Vysočiny pracovalo v letošních prvních třech měsících 3800 lidí. Jejich hrubá měsíční mzda se v průměru meziročně zvýšila o 7,4 procenta na 32 659 korun. V ČR se ve stejném období platy zaměstnanců těchto firem zvýšily průměrně o 5,6 procenta na 35 281 korun. Lépe než na Vysočině platily své pracovníky stavební podniky v pěti krajích. Nejvyšší mzdy dávaly firmy sídlící v Praze, v průměru 40 914 korun hrubého měsíčně.

Štítky hospodářství, stavby, ČSÚ, statistika, výroba, Kraj Vysočina, Český statistický úřad, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavebním firmám v kraji klesla ve čtvrtletí výroba o 2,3 procenta. Vliv mohl mít úpadek PSJ | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.