Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nové středisko pro záchranáře se otevře už na podzim. Bude v něm třeba torzo vrtulníku

Už na podzim letošního roku by měla být dokončena stavba nového Výcvikového a vzdělávacího střediska Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina za bezmála 70 milionů korun. Další peníze z krajského rozpočtu pak půjdou na vybavení objektu, který roste těsně u jihlavského sídla záchranářů na Vrchlického ulici. Jak při kontrolním dnu zjistili náměstci hejtmana Kraje Vysočina Vladimír Novotný, který má na starosti zdravotnictví, a Martin Kukla s gescí krajské ekonomiky a majetku, stavební práce probíhají dle harmonogramu.

Nové vzdělávací výcvikové středisko, které nebude mít v České republice obdoby, budou využívat nejen krajští záchranáři, ale také pracovníci všech ostatních složek Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina.

„Zdravotnická záchranná služba má ze zákona povinnost školit vlastní pracovníky i ostatní členy IZS. Kapacita aktuálně využívané jedné školicí místnosti přestala už dávno stačit, a tak je dobře, že nové moderní výcvikové prostory i jejich vybavení budou odpovídat standardům 21. století,“ uvedl náměstek Vladimír Novotný.

Lezecká stěna i dekontaminační sprcha 

Nejzajímavějším vybavením bude torzo vrtulníku, které umožní nejrůznější simulace i trénink práce záchranářů v podvěsu. Centrum bude mít lezeckou stěnu, speciální počítačovou místnost pro nacvičování rizikových zásahů a významnou částí bude pracoviště pro trénink tzv. Biohazard týmu s vestavěným dekontaminačním bazénkem a dekontaminační sprchou. Právě Biohazard tým se specializuje na zásahy v případě ohrožení vysoce nakažlivými chorobami.

Výstavba střediska je náročná, a to především s ohledem na svah, na kterém roste. „Přesouvalo se velké množství zeminy a podmínky pozemku vedly ke složitějším základům budovy. Celkové náklady na výstavbu včetně vybavení činí asi 85 milionů korun,“ informoval náměstek hejtmana Martin Kukla s tím, že evropské peníze programu IROP pokryjí 85 % nákladů spojených s výstavbou a vybavením střediska.

Tisková zpráva | Foto www.pozary.cz

Štítky výcvik, centrum, záchranáři, výstavba, Vladimír Novotný, Martin Kukla, Kraj Vysočina, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové středisko pro záchranáře se otevře už na podzim. Bude v něm třeba torzo vrtulníku | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.