Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za novoroční ohňostroje dají města na Vysočině desetitisíce. Nejvíc za něj zaplatí krajská Jihlava

Za ohňostroje oslavující příchod roku 2019 dají radnice na Vysočině desetitisíce korun. Oslovená města ohňostroje plánují až na Nový rok. Završí jimi oslavy spojené s krátkým kulturním programem, někde budou i novoroční koncerty. Pro Žďár nad Sázavou je novoroční oslava spojená s ohňostrojem za asi 25 tisíc korun dokonce jednou z největších akcí v roce, účastní se jí několik tisíc lidí, řekl mluvčí radnice Jakub Axman.

O 40 tisíc dražší než ve Žďáru bude novoroční ohňostroj v Jihlavě, kde se o něj postará jihlavský rodák, pyrotechnik Leo Válka. Tradiční je novoroční ohňostroj i pro Třebíč. Odpálí ho 1. ledna v 17:00. Předtím bude asi půlhodinová dětská diskotéka. Za ohňostroj Třebíč zaplatí asi 40 tisíc korun.

K dalším novoročním třebíčským tradicím patří koncert v bazilice svatého Prokopa. Bude se konat už jeho 33. ročník. Varhaník a kastelán zámku v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku Marek Buš připravil program z děl Carla Philippa Emanuela Bacha, Camilla Saint-Saënse, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a Davida Germana, který doplní improvizací na Germanovu tvorbu.

Novoroční koncert připravila i Telč. V kostele Jména Ježíš vystoupí pěvecký sbor Santini Telč vedený sbormistryní Anežkou Tichou. Zazní Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby a další české a světové vánoční písně. Novoroční oslavy v Telči zakončí ohňostroj na náměstí Zachariáše z Hradce, před tím zahraje koledy Dechový kvintet Jaroslava Čejky.

Novoroční ohňostroj v podvečer 1. ledna plánuje také Třešť na Jihlavsku nebo Počátky na Pelhřimovsku. „Původně byl ohňostroj na Silvestra, posledních pět šest let ho děláme na Nový rok, aby se ho mohli účastnit i ti menší občané Počátek," řekl starosta Karel Štefl. Město za asi desetiminutovovou světelnou podívanou zaplatí 40 tisíc korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ohňostroj, Nový rok, silvestr, oslava, slavnost, Kraj Vysočina, koncert, Jihlava, Žďár nad Sázavou, Telč, Třebíč, Carl Philipp Emanuel Bach, Jakub Jan Ryba, Karel Štefl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za novoroční ohňostroje dají města na Vysočině desetitisíce. Nejvíc za něj zaplatí krajská Jihlava | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.