Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Vlekaři na Vysočině díky mrazům poprvé spustili sněhová děla

Vlekaři na Vysočině díky ochlazení spustili v úterý večer sněhová děla, v této sezoně poprvé. Ještě lepší podmínky pro zasněžování by měly být v noci na čtvrtek, kdy by podle meteorologů mělo být v kraji převážně jasno a až desetistupňový mráz. Termín otevření prvních sjezdovek pro lyžaře se podle jejich správců zatím nedá odhadnout. V dnešní anketě vesměs uváděli, že bude záležet na tom, co se zásobami sněhu udělá obleva hlášená na příští týden.

Na sjezdovce Šacberk u Jihlavy se zasněžovací technika zastavila až krátce před polednem. Provozovatel areálu Pavel Havlíček počítá s tím, že ji odpoledne zase pustí. „Příští noc by měla být ještě lepší, co se týče výroby sněhu," uvedl. Sníh se zatím nerozhrnuje. „Otázka je, jak dlouho vydrží takovéhle počasí," uvedl Pavel Havlíček k možnému začátku nové lyžařské sezony.

Sněhové zásoby od úterý přibývají i v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku. Spouštět sněhová děla touto dobou není podle správkyně obou skiareálů Magdy Vaňkové nic neobvyklého, technika bývá připravená od půlky listopadu. „Když začne mrznout, zasněžujeme. Kolikrát nám to roztaje, ale musí se zasněžovat, protože těch mrazivých nocí, respektive dní, moc nebývá," řekla.

Zasněžování zahájila také sjezdovka Fajtův kopec ve Velkém Meziříčí, kde minulou noc klesly teploty pět stupňů pod nulu. Podle webových kamer sníh přibývá i v novoměstské Vysočina Aréně.

V Dalečíně se zatím rozhodli počkat. „Příští týden má být zase nějakých deset stupňů nad nulou, je to tak nějak ode zdi ke zdi. A vody v řece není moc," řekl Ivo Doležal z dalečínské sjezdovky. V Novém Jimramově na Žďársku chtějí provozovatelé sjezdovky začít s výrobou sněhu hned, jak spraví závadu na zařízení.

 

Autoři | Foto čtenářka Jihlavské Drbny

Štítky počasí, vlek, mráz, hory, sníh, dělo, zasněžování, Kraj Vysočina, sněžné dělo, sjezdovka, Jihlava, Šacberk, Luka nad Jihlavou, Křemešník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlekaři na Vysočině díky mrazům poprvé spustili sněhová děla | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.