Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Obědy zdarma ve školce nebo škole dostávají na Vysočině stovky dětí

Nárok na oběd zdarma ve školce nebo na základní škole zadarmo by mohlo mít v aktuálním školním roce podle dostupných statistik více než tisíc dětí na Vysočině. V minulých letech dotace Ministerstva práce a sociálních věcí, které mezi partnerské školy rozděluje Kraj Vysočina, pomohly zhruba 45 % dětí s nárokem na potravinovou pomoc.

Potravinová pomoc dětem v Kraji Vysočina: 
Školní rok 2016/2017 - počet podpořených dětí 324 , 40 zařízení školního stravování, rozděleno 1 354 536,75 Kč. 
Potravinová pomoc dětem v Kraji Vysočina II:
Školní rok 2017/2018 - počet podpořených dětí 466, 50 zařízení školního stravování, rozděleno 1 860 979,05 Kč.
Potravinová pomoc dětem v Kraji Vysočina III: 
Školní rok 2018/2019 - počet podpořených dětí 1093, 63 zařízení školního stravování (Počet podpořených dětí ve školním roce 2018/2019 – jedná se o kvalifikovaný odhad partnerů projektu - zařízení školního stravování), nárokovaná částka odhadem 6 031 030,95 Kč.

„Zájem o obědy zdarma stoupá. Před třemi lety se k partnerství, tedy do projektu, zapojilo 40 regionálních škol, dnes jich evidujeme 63,“ říká náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Pavel Franěk.

Rodiny se do takzvané hmotné nouze, tedy do stavu, kdy mají na obědy zdarma, dostávají často z důvodů vážné nemoci člena rodiny, úmrtí nebo třeba rozvodu. Díky obědům zdarma se daří udržet u dětí jejich pozornost, zlepšovat jejich psychiku i docházku. Peníze na obědy nejdou přímo rodičům, ale Kraj Vysočina je přerozděluje konkrétním školám a  děti dostávají podporu ve formě školního oběda.

„Proč o podporu žádá ročně zhruba polovina rodičů vytipovaných dětí, si vysvětlujeme přirozenou sociální migrací, kdy se rodiny z důvodů snížení nákladů na bydlení sestěhovávají do jednoho místa, zlepšující se finanční situací rodin, ale také v některých případech nezájmem rodičů o řešení nepříjemné situace,“ popisuje Pavel Franěk.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky oběd, jídelna, podpora, nouze, Kraj Vysočina, školní rok, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Pavel Franěk, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obědy zdarma ve školce nebo škole dostávají na Vysočině stovky dětí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.