Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Stále platí zákaz u čtyř rybníků. Hygienici ho zrušili u Sedlice

Na Vysočině dál platí zákaz koupání v rybnících Kachlička a Ředkovec na Havlíčkobrodsku, Černý na Jihlavsku a Sykovec v okrese Žďár nad Sázavou. U Sedlice na Pelhřimovsku krajská hygienická stanice zákaz odvolala, ale upozornila, že koupání v přehradě pořád představuje zdravotní riziko kvůli zvýšenému množství sinic a chlorofylu. Čistou vodu si udrželo sedm z 19 sledovaných oblíbených přírodních koupališť v kraji, některé z nich jsou prohřáté až na 24 stupňů Celsia.

U Sykovce platí zákaz koupání celé léto, hygienici ho vydali 7. června. Ve vodě Sykovce hrozí i uvolňování toxinů ze sinic, je tam mikrobiální kontaminace, uvedli dnes hygienici na svém webu. V rybnících Černý a Ředkovec zakázali koupání 9. srpna a v Kachličce o týden později.

Zhoršenou jakost vody mají přehrady Břevnická, Dalešice, Trnávka a rybník Domanínský. Po koupání v nich doporučují hygienici rekreantům, aby se osprchovali.

Čistou vodu v kraji mají rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý, třešťský biotop Malvíny, zatopený lom u Horní Cerekve a rouchovanské koupaliště Stejskal. Na Žďársku mohou rekreanti bez obav zamířit k Velkému Dářku a ke koupacímu biotopu v Šiklově mlýně. Nejchladnější je dvousethektarové Velké Dářko, voda v něm měla tento týden teplotu necelých 22 stupňů Celsia.

Jen mírně sníženou čistotu vody zaznamenali hygienici u tří vodních ploch na Žďársku. Jde o novoměstské koupaliště, rybník Medlov a přehradu Pilská.

Autoři | Foto Atlas Česka | Zdroj ČHMÚ

Štítky koupání, rybníky, nádrže, koupaliště, voda, hygiena, rybník, Kraj Vysočina, Sedlice, přehrada, Kachlička, Krajská hygienická stanice, okres Havlíčkův Brod, okres Jihlava, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Stále platí zákaz u čtyř rybníků. Hygienici ho zrušili u Sedlice | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.