Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Vodní nádrže hlídají na Vysočině policejní kynologové. Letos zatím padla jedna pokuta

Vodní nádrže na Vysočině už druhým rokem hlídají policejní kynologové. Kontrolují Mostiště a Vír na Žďársku spadající pod státní podnik Povodí Moravy. Podle policejní mluvčí Dany Čírtkové se kontroly týkají pohybu v ochranných pásmech i pytláckého rybolovu. Oboje ohrožuje kvalitu vody.

S policejními psovody spolupracuje několik let i Povodí Vltavy, nejintenzivněji na nádrži Švihov na Želivce, řekl mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Porušování zákazu vstupu k nádržím, které jsou zdrojem pitné vody, podle generálního ředitele Povodí Moravy Václava Garguláka přímo ohrožuje kvalitu vody. Platí to i pro nelegální rybolov, který narušuje stavy ryb ve vodě. Vyvážená rybí osádka také zlepšuje jakost vody.

Za porušení vstupu do prvního ochranného pásma vodárenských nádrží hrozí pokuta až 20 tisíc korun. Pokuta v případě neoprávněného rybolovu v rybochovných objektech podniku je až 5 tisíc korun, doplnil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Kromě vodních nádrží Mostiště a Vír policie hlídá také rybolov v Ostrově nad Oslavou.

Jak uvedla Čírtková, pravidla chování v jednotlivých ochranných pásmech a pravidla rybolovu porušují jen jednotlivci, v letošním roce zatím policisté při kontrolách uložili jedinou pokutu.

Na Vysočině slouží u policie 24 kynologů. Mají k dispozici 33 služebních psů. Většina z nich je určena na základní kynologické činnosti. Tři psi jsou speciálně cvičeni na vyhledávání akcelerantu hoření, nástražného výbušného systému a drog.

Autoři | Foto www.prehradavir.cz

Štítky přehrada, kontrola, kynolog, rybolov, Kraj Vysočina, vodní nádrž, Povodí Moravy (státní podnik), ochranné pásmo, Mostiště (hrad), nádrž, okres Žďár nad Sázavou, Povodí Vltavy (státní podnik), Švihov, Želivka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodní nádrže hlídají na Vysočině policejní kynologové. Letos zatím padla jedna pokuta | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.