Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Sezona začíná. Hygienici nedoporučují rybník Sykovec na Žďársku

Na Vysočině už není vhodný ke koupání rybník Sykovec u Tří Studní na Žďársku, protože jeho voda obsahuje nadměrné množství sinic a chlorofylu. Koupání v tomto rybníku může znamenat zdravotní riziko, upozornila dnes na svém webu Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina. Zhoršenou kvalitu vody mají nádrž Sedlice a rybník Medlov ve stejném okrese. S čistou vodou vstupuje do nové rekreační sezony devět z celkových 16 kontrolovaných přírodních koupališť v kraji. Voda v nich měla tento týden teplotu od 20 do 23 stupňů Celsia.

Vzorky vody z vyhledávaných přírodních koupališť Vysočiny odebírali hygienici letos poprvé, proti původnímu plánu se k nim vydali o dva týdny dříve. „Zvážili jsme vývoj počasí a udělali jsme ty rozbory dřív, protože si myslíme, že by se už lidé mohli koupat,“ řekla Martina Fišarová z krajské hygienické stanice.

Čistou vodu má Břevnická nádrž u Chotěboře, lom u Horní Cerekve, nádrž Trnávka na Pelhřimovsku a tradičně i rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý u Řásné na Jihlavsku. Bez obav o zdraví se lidé mohou koupat také v přehradě Dalešice na Třebíčsku a na Žďársku v Domanínském rybníku, nádrži Pilská a ve Velkém Dářku.

Jen mírné znečištění zjistili hygienici v rybnících Kachlička a Ředkovec na Havlíčkobrodsku, v rybníku Černý na Jihlavsku a u koupaliště v Novém Městě na Moravě.

Nezvykle horké počasí urychlilo na Vysočině také otevírání městských koupališť. Jihlavský akvapark Vodní ráj zahájil v pořadí svou 18. letní sezonu v pondělí. Část s venkovními bazény zatím funguje v omezeném režimu za snížené vstupné, v plném provozu bude od soboty. Během prvních tří dnů přišlo dohromady ke stovce lidí, řekl dnes Martin Málek ze Služeb města Jihlavy.

První červnový den zahájí letošní sezonu například i koupaliště v Moravských Budějovicích a v Lukách nad Jihlavou.

Autoři | Foto www.dokempu.cz

Štítky koupání, rybníky, nádrže, koupaliště, voda, hygiena, rybník, Kraj Vysočina, okres Žďár nad Sázavou, nádrž, Krajská hygienická stanice, Medlov, Sedlice, okres Jihlava, Martin Málek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Sezona začíná. Hygienici nedoporučují rybník Sykovec na Žďársku | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.